De ce fetele se maturizează mai repede decât băieţii

914

Creierul fetelor se maturizează mult mai devreme decât cel al băieţilor, iar acest fenomen este strâns legat de perioada de începere a procesului de reorganizare a conexiunilor din creier, potrivit unui comunicat publicat de Universitatea Newcastle.

La studiul efectuat de experţii de la Universităţile Newcastle, Glasgow și Seoul au participat 121 de voluntari cu vârste cuprinse între 4 și 40 de ani. Creierele acestora au fost scanate cu ajutorul unei tehnici denumite imagistiscă prin tensor de difuzie. Experţii au observat o simplificare selectivă a conexiunilor generale ale creierului. Astfel, în urma procesului, legăturile importante pentru integrarea informaţiilor, cele pe distanţe lungi, au fost conservate.

Ceea ce au mai observat cercetătorii este că acest fenomen apare mult mai de timpuriu în rândul fetelor, în raport cu băieţii. În cazul fetelor, procesul de simplificare a conexiunilor a început în jurul vârstei de 10 ani, în timp ce la băieţi a fost iniţiat abia la 20, scrie Daily Mail.

Totodată, experţii susţin că descoperirea acestui proces ar putea oferi o explicaţie cu privire la fenomenul de îmbunătăţire a funcţiilor creierului, pe măsură ce reţeaua creierului este redusă. Reorganizarea prin reducerea conexiunilor creierului este un proces care se petrece în mod normal, odată cu înaintarea în vârstă.

„Reducerea conexiunilor în timpul dezvoltării creierului poate într-adevăr să îmbunătăţească funcţiile creierului prin reorganizarea reţelei într-un mod mult mai eficient. (…) Reducţia anumitor proiecţii din creier ajută la concentrarea asupra informaţiilor esenţiale”, punctează unul dintre coordonatorul studiului, dr. Sol Lim.