Privarea de somn e mai periculoasă pentru femei decât pentru bărbaţi

1375

Legătura dintre privarea de somn și apariţia tulburărilor mintale și de sănătate este mult mai puternică în rândul femeilor, în raport cu bărbaţii, susţin cercetătorii de la Universitatea Duke, scrie The Australian.

„Am descoperit că femeile erau mult mai depresive, mult mai mânioase și mult mai ostile dimineaţa devreme”, a declarat coordonatorul studiului, dr. Michael Breus.

Dormitul insuficient crește semnificativ riscul femeilor de a dezvolta afecţiuni fizice, precum boli cardiovasculare, suplimentarea factorilor de coagulare a sângelui, fenomen care crește pericolul experimentării unui accident vascular cerebral, dar și apariţia indicatorilor inflamaţiei, asociaţi durerii și problemelor de sănătate. Totodată, privarea de somn poate cauza femeilor tulburări psihice, precum stări de depresie.

În schimb, bărbaţii privaţi de somn nu au un risc major de a dezvolta același probleme de sănătate cu care se pot confrunta femeile atunci când nu dorm suficient.

„Cu cât îţi folosești mai mult creierul în timpul zilei, cu atât acesta are nevoie să se recupereze, iar, în consecinţă, ai nevoie de mai mult somn. Femeile au tendinţa de a face multitasking – fac multe lucruri deodată și sunt flexibile – și astfel își folosesc mai mult creierul decât bărbaţii. Din această cauză, nevoia lor de a dormi este mai mare”, explică prof. Jim Horne, directorul Centrului pentru Cercetarea Somnului din cadrul Universităţii Loughborough. De asemenea, atunci când bărbaţii execută sarcini complexe în timpul zilei, nevoia lor de a dormi va crește în raport cu cea a celorlalţi bărbaţi, adaugă expertul.