Cea mai bună perioadă a anului să te lași de fumat

146

Fumătorii care renunţă la viciul lor în luna ianuarie au mai multe șanse de a reuși să se lase de fumat, faţă de cei care își propun acest lucru în celelalte luni ale anului, susţin cercetătorii de la Universitatea din Stirling.

În urma studiului la care au participat peste 7.000 de tineri, experţii au descoperit că prima lună a anului este cea mai benefică pentru a te lăsa de ţigări, datorită motivaţiei cu care ne încarcă rezoluţiile pe care fiecare și le propune în apropierea intrării într-un nou an. Motivaţia joacă un rol crucial în renunţarea la fumat, punctează experţii.

„Studiile din ultimii 10 ani arată că unul dintre cei mai importanţi factori care prezic dacă cineva se va lăsa de fumat este motivaţia acestuia. Un termen limită până în ianuarie poate oferi un plus de motivaţie”, a declarat prof. Linda Bauld.

Însă cercetătorii subliniază că motivaţia nu este unicul element de care fumătorii au nevoie pentru a reuși să își învingă viciul. Potrivit cifrelor, doar 4% dintre cei care încearcă să se îndepărteze de produsele din tutun reușesc acest lucru doar bazându-se pe acest factor. Sprijinul venit din partea celor din jur este esenţial în reușita renunţării la ţigări.

Totodată, fiecare tentativă de renunţare la viciu te poate aduce mai aproape de reușită, cu condiţia de a nu te lăsa păgubaș. Studiul arată că pentru a reuși cu succes să se lase de ţigări, mulţi oameni au încercat de mai multe ori să renunţe la viciu. „Cu cât încerci mai des să te oprești, cu atât este mai probabil să reușești cu succes în cele din urmă”, punctează prof. Bauld.

Renunţatul la fumat este, în special, dificil pentru aceia care au început să fumeze din copilărie sau adolescenţă. În cazul acestor indivizi, efectele nocive ale nicotinei din ţigări sunt mult mai periculoase, deoarece, la o vârstă fragedă, creierul se află încă într-un proces de dezvoltare.