De ce își ascund identitatea autorii donaţiilor generoase

49

Chiar dacă donaţiile lor generoase aduc beneficii extraordinare, autorii acestora preferă să își păstreze anonimatul pentru a evita anumite repercursiuni sociale ale gestului lor, sugerează un studiu publicat în jurnalul Biology Letters.

„Cercetările recente au arătat că indivizii extrem de generoși ar putea fi ostracizaţi sau pedepsiţi de membrii grupului", scrie autorul lucrării, Nichola Raihani, de la University College London.

În cadrul studiului, expertul a folosit datele a aproape 4.000 de donaţii realizate prin intermediul site-ului de strângere de fonduri britanic BMyCharity. În urma analizei, el a observat că, în general, persoanele care ofereau cele mai generoase și cele mai mici donaţii au fost cele care au preferat să își păstreze identitatea secretă. În schimb, cei care făceau donaţii medii, aveau tendinţa de a-și dezvălui identitatea.

„Aceste informaţii sugerează că oamenii își ascund comportamentul de cooperare, dacă acesta violează normele stabilite", subliniază Raihani. Astfel, indivizii care aleg să ofere o donaţie mai mică ar putea stârni reacţii negative în rândul membrilor grupului. O reacţie asemănătoare apare și în cazul celor care oferă foarte mult. Deși motivele din spatele fenomenului de altruism anonim nu sunt clare, expertul oferă câteva posibile explicaţii.

Pe de-o parte ar putea fi vorba de violarea unor standarde și de sentimentul de competiţie pe care un individ extrem de generos îl poate transmite grupului prin donaţia sa impresionantă. Astfel de situaţii pot atrage comportamente negative din partea membrilor grupului.

Pe de altă parte, suma impresionantă donată poate transmite celorlalţi nivelul bogăţiei, al succesului și al prestigiului său. Studii anterioare au arătat că, pe lângă admiraţie, persoanele înstărite atrag și o mulţime de antipatii și invidii.

„Circulă o idee potrivit căreia, o persoană care acţionează cu generozitate îi pune pe ceilalţi într-o lumină negativă. Ridică miza a ceea ce am putea numi cursa înarmării generozităţii", a declarat pentru Live Science Pat Barclay, care studiază evoluţia cooperării la Universitatea Guelph, din Canada.