Profesor iranian, exemplu de solidaritate

388

Atunci când unul dintre elevii săi era insultat din cauza cheliei, provocate de boală, un profesor iranian a luat o decizie care i-a inspirat pe elevii săi și l-a făcut erou naţional.

Profesorul iranian, Ali Mohammadian, de la şcoala Sheikh Shaltoot, din vestul Iranului, s-a ras în cap în semn de solidaritate cu elevul său, Mahan Rahimi, în vârstă de 8 ani, care a rămas chel în urma unei boli ale cărei cauze nu au putut fi identificate. Profesorul observase că Rahimi era tot timpul trist din cauza colegilor săi, cărora nu le luase prea mult timp până când au început să-l izoleze, să se poarte urât cu el şi să-l insulte din cauza cheliei.

Încercând să rezolve această situaţie, Mohammadian şi-a bărbierit capul, s-a fotografiat cu Rahimi şi a postat poza pe Facebook, pentru a putea fi văzută de oricine. Postarea sa a fost văzută și redistribuită în scurt timp de foarte multe persoane. Aşa se face că situaţia copilului şi a profesorului său solidar a fost cunoscută de întreaga ţară, inclusiv de către autorităţi şi presă. „Sunt foarte fericit că am atins atât de multe suflete și că oamenii au reacţionat extrem de pozitiv”, a declarat Mohammadian pentru  The Guardian.

După aceea, cei 23 de colegi ai lui Rahimi, care cu puţin timp în urmă îl batjocoreau, au urmat exemplul profesorului lor și s-au ras toţi în cap, în ciuda iernii şi a frigului. Gestul lui Mohammadian a ajuns să fie cunoscut și de preşedintele Hassan Rouhani, care i-a lăudat în mod public gestul, iar guvernul şi-a oferit sprijinul pentru ca elevul bolnav să poată fi tratat.

În urma mediatizării gestului profesorului, câţiva medici de la spitalul Razi din Teheran au luat legătura cu familia lui Rahimi şi au analizat problema pe care o are acesta pentru a-i putea aplica un tratament. Se pare că este vorba de o boală a sistemului imunitar, dar medicii nu sunt siguri. Pentru a putea trata boala, aceștia au trimis probe de sânge în Germania, pentru a obţine un eventual diagnostic.