Premieră medicală: Întinerirea unui organ, în corpul subiectului

349

Experţii de la Universitatea Edinburgh au reușit cu succes să regenereze un organ afectat, care este esenţial sistemului imunitar. Reușita este cu atât mai importantă, cu cât organul regenerat se afla, în timpul procesului, în corpul unui animal viu.

Experimentul a ţintit timusul, cu rol important în producerea celulelor imunitare. La fel ca orice alt organ din corp, acesta se deteriorează odată cu procesul de îmbătrânire, lăsând individul mai vulnerabil în faţa infecţiilor.

Pentru a întineri timusul șoarecilor bătrâni, experţii au „reactivat un mecanism natural care se oprește odată cu înaintarea în vârstă”. Mai exact, ei au încercat să crească activitatea înregistrată la nivelul genei Foxn1, care se „închide” pe măsură ce organismul îmbătrânește. La final, ei au observat că organul prezenta aceeași structură, asemenea celei unui șoarece tânăr. Tratamentul a contribuit și la producerea unei cantităţi mai mari de globule albe, cu rol important în cazul apariţiei infecţiilor în corp.

„Rezultatele noastre sugerează că același procedeu în cazul oamenilor ar putea îmbunătăţi funcţia timusului și, prin urmare, ar putea crește imunitatea în cazul pacienţilor în vârstă. Cu toate acestea, înainte de a testa acest lucru pe oameni, trebuie să efectuăm mai multe teste pentru a ne asigura că procesul poate fi bine controlat”, a declarat coordonatoarea studiului, prof. Clare Blackburn, de la Centrul pentru Medicină Regenerativă.

Experţii speră ca această descoperire să ajute la dezvoltarea unor tratamente pentru persoanele cu sistemul imunitar deteriorat. De asemenea, le-ar putea oferi speranţe pacienţilor al căror timus a fost afectat de boli genetice, precum sindromul DiGeorge, scrie BBC.

Domeniul medicinei regenerative s-a dezvoltat tot mai mult în ultima vreme, iar experţii din această arie au obţinut rezultate promiţătoare. Anul trecut, cercetătorii japonezi au creat în premieră un ficat uman funcţional, folosind celule stem, scrie Medical Daily. Ei preconizează că un astfel de organ va putea fi folosit pentru transplant în circa 10 ani.

De asemenea, experţii de la Universitatea Columbia au reușit să creeze un plămân funcţional și celule respiratorii folosind celulele stem. Și în acest caz însă, autorii menţionează că folosirea acestor organe în transplant se va face peste o perioadă lungă de timp.

Foto: swedishseattle / captură YouTube