De ce nu eşti punctual

1093

Pentru unii, este un obicei; pentru alţii, un accident, dar aproape toţi ştim ce înseamnă lipsa de punctualitate. De ce întârziem la întâlniri şi cum putem evita acest lucru?

Întârzierea sau lipsa de punctualitate este la ordinea zilei, deşi trăim într-o lume în care timpul este foarte preţios. Punctualitatea este o calitate, un comportament prin care arătăm respect faţă de ceilalţi, dar şi faţă de noi înşine. Atunci când ajungem târziu la întâlniri, atragem atenţia asupra noastră într-un mod nedorit şi transmitem fie faptul că nu acordăm suficientă importanţă întâlnirii respective, fie că nu îi respectăm pe cei care ne aşteaptă.

De ce nu suntem punctuali? Una dintre explicaţiile oferite de psihologi este faptul că nu estimăm corect timpul de care avem nevoie pentru anumite activităţi, pe scurt spus planning fallacy, sau „eroare de estimare în planificare”, notează Wall Street Journal. Spre exemplu, nu calculăm cu precizie timpul de care avem nevoie pentru a ne pregăti pentru o anumită întâlnire sau nu anticipăm timpul pe care l-am putea petrece în trafic.

Potrivit lui Roger Buehler, profesor de psihologie la Universitatea Wilfrid Laurier (Waterloo, Ontario), în general, când suntem nevoiţi să estimăm timpul necesar îndeplinirii unei anumite activităţi, îl estimăm cu 40% mai scurt decât ar trebui. Cercetătorii au testat mai multe metode de a remedia acest neajuns. Una dintre metode constă în estimarea timpului pe baza experienţelor trecute şi alta, pe împărţirea activităţii principale în mai multe activităţi mai mici.

Un studiu din anul 2004, publicat în Journal of Experimental Social Psychology, a arătat că atunci când se aplică a doua metodă, oamenii estimează mai corect timpul de care au nevoie pentru activităţile pe care le desfăşoară. Un alt studiu din anul 2012, publicat în Journal Organizational Behavior and Human Decision Processes a arătat că, atunci când vizualizăm mintal ceea ce avem de făcut, adică atunci când privim din afară, estimăm mult mai corect timpul de care avem nevoie pentru a îndeplini o anumită sarcină.

Jeff Conte, profesor de psihologie la Universitatea de Stat din San Diego a constatat că lipsa de punctualitate este influenţată de anumite diferenţe în ceea ce priveşte personalitatea. Potrivit lui, există două tipuri de oameni: tipul A, care sunt mai rapizi şi mai concentraţi asupra ţintelor şi care, de obicei, sunt mai punctuali, şi tipul B, care sunt mai calmi şi tind să fie mai nepunctuali. Studiile au arătat că persoanele de tipul A au estimat că un minut trece în 58 de secunde, în timp ce persoanele de tipul B au estimat că un minut trece în 77 de secunde.

Pentru a fi punctual, trebuie să identifici întâi care sunt motivele pentru care ajungi mereu târziu. Odată identificate, conştientizează importanţa timpului şi planifică ceea ce ai de făcut mult mai atent decât înainte. Spre exemplu, ţine socoteala activităţilor şi sarcinilor îndeplinite într-o săptămână şi calculează cât a durat fiecare. În felul acesta, vei estima mult mai precis timpul de care ai nevoie în viitor pentru anumite lucruri. Şi, nu în ultimul rând, gândeşteş-te că punctualitatea sau lipsa ei spune ceva despre tine.