Adevărul despre „evoluţia” pro-gay a lui Obama

237

David Axelrod, fost consilier la Casa Albă și susţinător al președintelui în funcţie, este gata să publice cartea „Believer: My Forty Years in Politics”, în care vorbește și despre campania la prezidenţialele din 2008, când Barack Obama a câștigat alegerile păcălind electoratul.

Când a confirmat pentru prima dată că susţine legalizarea căsătoriilor homosexuale, președintele a luat lumea pe nepregătite. Deși a susţinut că schimbarea de opinie s-a făcut gradual, printr-un proces de „evoluţie”, încă era destul de proaspătă și clară în mintea publicului poziţia sa din timpul alegerilor, care era la polul opus. Fie că unii s-au bucurat, fie că unii s-au întristat, toţi s-au întrebat cum de s-a produs schimbarea.

În 1996, în postura de candidat la un post de senator, Obama a completat un chestionar în care preciza: „Sunt în favoarea legalizării căsătoriilor homosexuale și aș lupta împotriva eforturilor de a le interzice”, ne aduce aminte Time. În 2008 însă, același candidat, dar în cursa pentru Casa Albă, îi spunea pastorului Rick Warren că „mariajul este între un bărbat și o femeie (…), iar pentru mine, în calitate de creștin, este de asemenea o uniune sacră, în care este prezent și Dumnezeu”.

Axelrod scrie că știa că adevărata orientare a președintelui era pro-gay, încă de la primele alegeri, însă și el l-a sfătuit pe Obama să ascundă acest fapt, din motive evidente. „În bisericile de culoare, opoziţia faţă de căsătoriile homosexuale era puternică, iar el a trebuit să accepte sfatul unor oameni mai pragmatici, ca mine, și să își modifice poziţia pentru a sprijini doar uniunile civile, nu căsătoriile”, mărturisește fostul consilier.

Axelrod mai spune că Obama s-a simţit întotdeauna incomod cu acest compromis, mai ales că era mai mereu pus să dea explicaţii pe această temă și că, deja cu mai multe luni înainte ca vicepreședintele Joe Biden să îl dea de gol, le-ar fi cerut celor din stafful său să îi creeze momente pentru a spune adevărul.

Având în vedere cât de mult s-a schimbat opinia publică americană pe acest subiect, odată cu evoluţia juridică a problemei în statele americane, aceste informaţii nu mai pot acum decât să îi aducă un plus de popularitate președintelui. Cu toate acestea însă, nu poate să treacă neobservată decepţia generată de un președinte care s-a mândrit că ceea ce îl diferenţiază de alţi politicieni este faptul că nu își schimbă opiniile după cum bate vântul politic.