Decizie favorabilă pentru boşimanii din Kalahari

205

Curtea de Apel din Botswana a decis anularea interdicţiei de a avea acces la resursele de apă care îi viza pe boşimani.

Curtea de Apel a hotărât ca boşimanii să aibă dreptul să îşi folosească fântânile şi să sape altele noi. Atitudinea autorităţilor guvernamentale din Botswana faţă de boşimani a fost apreciată ca „tratament degradant". De asemenea, guvernul este obligat să le plătească boşimanilor costurile implicate de proces.

„Suntem foarte fericiţi pentru că drepturile noastre au fost, în sfârşit, recunoscute. Am aşteptat mult acest moment. La fel ca oricare alte fiinţe umane, avem nevoie de apă pentru ca să trăim. De asemenea, avem nevoie de pământul nostru. Ne rugăm ca guvernul să ne trateze acum cu respectul care ni se cuvine", a declarat un purtător de cuvânt al boşimanilor.

Boşimanii au fost sprijiniţi de organizaţia Survival International să iniţieze recurs la o decizie a Înaltei Curţi, din 2010, prin care accesul lor la resursele de apă de pe teritoriile pe care le locuiesc de zeci de ani a fost interzis, notează ekklesia.co.uk.

În 2002, guvernul i-a expulzat forţat pe boşimani din teritoriile locuite de aceştia în Kalahari. Ulterior, boşimanii şi-au câştigat în instanţă dreptul de a se întoarce acasă. Pentru a-i împiedica de la acest lucru, autorităţile le-au interzis accesul la resursele de apă. Decizia a fost aspru criticată de Comisia Africană pentru Drepturile Omului şi de oficialii ONU pentru drepturile populaţiilor indigene.