Diferenţele de rol ale sexelor: adevăr imutabil, sau efect cultural?

158

Trebuie să citești până la capăt editorialul lui Jonathan Merritt, de la Religion New Service ca să afli că materialul lui despre „rolurile de gen: adevăr imutabil sau fenomen cultural" concluzionează că Biblia are o viziune „complementariană" a rolurilor celor două sexe, însă că de-a lungul istoriei, această viziune a fost interpretată în funcţie de cultura vremii.

Nimeni nu neagă efectul culturii în transmiterea rolurilor din generaţie în generaţie. Impactul culturii a creat scheme de rol foarte diferite de la o regiune geografică la alta. Sondajul World Values din anul 2005 a relevat acest lucru prin răspunsurile pe care le-au dat respondenţi din mai multe ţări, la un scenariu ipotetic. Participanţii la sondaj au fost întrebaţi dacă, în cazul unei crize a locurilor de muncă, femeilor ar trebui să li se interzică să lucreze. Numai 3,6% dintre islandezii intervievaţi au fost de acord, în timp ce, în Egipt, proporţia a fost de un covârșitor 94,9%.

Apoi, cultura a influenţat și din punct de vedere istoric diferenţele dintre rolurile adoptate de femei și cele adoptate de bărbaţi. Dacă luăm, de pildă, Europa Evului Mediu, în care femeile profesau deseori ca medic sau vindecător, observăm că, după instituţionalizarea medicinii și răspândirea așa-numitei practici a „vânătorii de vrăjitoare", aceste roluri au ajuns să fie monopolizate de bărbaţi. Barbara Ehrenreich detaliază această istorie în cartea Witches, Midwives and Nurses: A History of Women Healers.

În zilele noastre, transformarea rolurilor este un proces vizibil în timp real. Imaginea tradiţională a femeii este sistematic provocată de statistici care arată că femeia este din ce în ce mai dispusă să își asume un rol pe care, tradiţional, îl avea bărbatul. De exemplu, în SUA, există momentan un procent record de femei care câștigă mai mult decât soţii lor. În patru din zece case americane, mamele sunt singura persoană care întreţine familia sau cea care câştigă cel mai mare salariu din familie, în rândul familiilor cu unul sau mai mulţi copii sub 18 ani, relevă un sondaj de opinie realizat de Pew Research Center. Procentul este un record, comparativ cu 11% dintre mame care îşi întreţineau familia în 1960, potrivit unui sondaj asemănător.

În Uniunea Europeană, în schimb, CE și-a fixat drept obiectiv ca până în 2015, 30% din posturile din consiliile de administraţie ale companiilor să fie ocupate de femei, iar până în 2020, procentul să ajungă la 40%.

Revenind însă la aspectul religios al dezbaterii, e notabilă implicarea evanghelicilor din Statele Unite. Aici se disting mai clar două voci: cea egalitariană, care militează pentru manifestarea egală între bărbaţi și femei a afinităţilor și a personalităţii, și cea tradiţionalistă, care promovează rolurile clasice ale bărbatului și femeii, în care soţul este cel care protejează (mai ales financiar) familia, iar soţia este cea care se îngrijește de nevoile gospodăriei.

Întrebarea lansată de Jonathan Merritt a fost dacă aceste distincţii de rol au și o bază biblică, sau dacă sunt numai rezultatul interacţiunii dintre cultura creștină și cultura momentului. Și aici părerile sunt împărţite: unii evanghelici spun că Biblia prescrie rolurile universale și atemporale, diferite pentru bărbaţi și femei; în timp ce alţii spun că aceste discuţii sunt mai degrabă un fenomen post-industrial, un rezultat al boom-ului locurilor de muncă.

Bloggerul își încheie mozaicul de păreri ale unor lideri religioși, cu o distincţie care nu satisface pe deplin cerinţele unui răspuns la întrebarea pe care a lansat-o. Însă ea servește avansării către un răspuns: „creștinii trebuie să determine acum cum (nu dacă) viziunea noastră privitoare la gen a fost modelată de contextul istoric, deși această dezbatere ar trebui să pornească de la Biblie, nu de la o carte de istorie."