Pacea mondială, decisă weekendul trecut

196

Sfârşitul săptămânii trecute a fost marcat de două întâlniri la vârf, care au avut ca scop detensionarea politicii în Asia şi recâştigarea păcii: summitul la care au participat liderii SUA şi China, dar şi întâlnirea dintre liderii celor două Corei, cu scopul păcii şi cooperării.

Relaţia SUA – China, o prietenie cordială

Prima dinte întâlniri a avut loc între preşedintele american Barack Obama şi omologul său chinez, Xi Jinping, care a fost ales în luna martie. Prima întâlnire dintre cei doi lideri de stat a constat într-un summit de două zile, ce a avut loc în California, şi care a fost caracterizat ca „unic, pozitiv şi constructiv" de către un oficial american.

Cei doi au petrecut împreună şase ore vineri şi alte trei sâmbătă, pentru a discuta trei subiecte de pe agenda comună: programul nuclear al Coreii de Nord, problemele de mediu şi cybersecuritatea.

Potrivit Casei Albe, întâlnirea a avut ca prim scop o „relaţie de prietenie" între cei doi preşedinţi, ale căror ţări s-au aflat în relaţii tensionate în ultimii ani. Pe de o parte, Obama a salutat „modul paşnic în care China a devenit o putere mondială"" şi a precizat că succesul Chinei este şi în interesul Statelor Unite. Pe de altă parte, liderul de la Beijing şi-a exprimat speranţa că întâlnirea din California va reprezenta o relansare istorică a relaţiilor dintre cele două ţări.

Ambii lideri au fost de acord că trebuie să ia măsuri cu privire la încălzirea globală şi la Coreea de Nord. Cum era şi previzibil, în raport cu declaraţiile lor anterioare, ambii lideri au fost de acord că este necesar dezarmarea nucleară a Coreei de Nord.

Singura problemă nerezolvată este cea legată de securitatea online. În ultima perioadă, hackerii chinezi au atacat servere americane, încălcând proprietatea intelectuală şi securitatea Statelor Unite.

Însă chinezii au declarat că „nu doresc ca această problemă să fie sursă de suspiciuni şi tensiuni" între cele mai mari două econonomii ale lumii.

Relaţia Coreea de Nord – Coreea de Sud: semne de pace

Simultan, în Peninsula Coreea a avut loc în acest weekend şi o întâlnire istorică între reprezentanţii celor două Corei, state care nu au mai comunicat oficial din februarie 2011. Cele două state au reluat legăturile, în cadrul unei întâlniri în satul de frontieră Panmunjom, locul exact unde s-a semnat şi armistiţiul dintre cele două ţări la sfârşitul războiului coreean. Un alt semn al detensionării relaţiilor l-a constituit şi deschiderea liniei telefonice a Crucii Roşii dintre cele două ţări, în cursul zilei de vineri.

După 18 ore de negocieri, liderii Coreii de Nord şi Coreii de Sud s-au pus de acord în vederea organizării unei reuniuni la nivel de Guvern miercuri şi joi, la Seul.

Subiectele de discuţie nu au fost stabilite, dar în linii mari agenda va cuprinde reluarea acordurilor comerciale, inclusiv complexul industrial Kaesong, pe care Coreea de Nord l-a închis în timpul tensiunilor din aprilie. De asemenea, coreenii vor discuta şi cu privire la câteva proiecte umanitare comune.

Atât discuţiile din SUA, cât şi cele din Coreea par a fi un pas semnificativ înspre relaţii paşnice, de colaborare şi cooperare. Ca urmare a politicii mai puţin belicoase a Coreii de Nord, ONU a decis să trimită ajutoare în alimente, în valoare de 200 de milioane de dolari, un ajutor nesperat pentru milioanele de adulţi şi copii care suferă de malnutriţie. Cât priveşte cele mai mari două economii ale lumii, vom fi martorii evoluţiei acestor relaţii.