Al treilea sex cucerește cel mai mare oraș al Americii

789

Locuitorii orașului New York pot alege, începând de anul viitor, dacă sunt de sex masculin, feminin sau de sexul X, după ce a fost promulgată o dispoziţie care face din modificarea sexului în certificatul de naștere o simplă formalitate.

Bill de Blasio, primarul New Yorkului, a semnat marţi o lege care le permite persoanelor care se identifică drept nonbinare sau transsexuale să își modifice genul doar pe baza unei declaraţii personale, fără a avea nevoie de documente medicale.

Prin această hotărâre, orașul intră în lista restrânsă a celor patru state americane care au făcut loc în legislaţia lor unui al treilea sex. Aceste state sunt: California, Oregon, Washington și New Jersey.

De altfel, New Yorkul a netezit drumul spre această reglementare încă din anul 2014, când a aprobat o lege care a eliminat obligaţia persoanelor ce doreau să-și modifice actele de identitate să facă dovada unei intervenţii chirurgicale sau a unui tratament hormonal de schimbare de sex.

Noua dispoziţie a fost celebrată de activiștii transgender, care au interpretat-o în cheia renunţării la discriminarea pe care au suferit-o de-a lungul vremii cei care nu se simt confortabil cu identitatea lor sexuală.

Modificarea a fost etichetată drept „monumentală“ de către Tanya Asapansa-Johnson Walker, unul dintre activiștii transgender prezenţi la ceremonia de semnare a legii, care a salutat posibilitatea new-yorkezilor de a obţine certificate de naștere „care să reflecte ceea ce sunt“ și să le redea demnitatea.

„Prin această mutare, primarul transmite în mod clar că New Yorkul ne vede, ne aude și susţine profund dreptul nostru fundamental la autodeterminare“, a afirmat avocatul Ashe McGovern, care se declară o persoană binară.

Adoptarea acestei legi – care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019 și se va aplica doar persoanelor care s-au născut în New York – reprezintă un act reparatoriu, potrivit reprezentanţilor consiliului municipal. Decizia transmite un mesaj limpede de acceptare, pe fondul violenţei cu care se confruntă transgenderii, afirmă Corey Johnson, președintele consiliului municipal din New York. În plus, posibilitatea consemnării identităţii sexuale dorite în actele legale le oferă persoanelor „un nivel de confort intern, un nivel de siguranţă că vor fi în regulă atunci când se află în situaţii obișnuite, de zi cu zi, să nu fie hărţuite și contestate“, declară Johnson.

Primarul de Blasio afirmă, la rândul său, că legea le-a oferit locuitorilor orașului libertatea de „a-i spune statului cine sunt, în loc să fie invers“, provocându-i pe cei prezenţi la ceremonie să facă un exerciţiu de imaginaţie – cum ar fi să li se spună că sunt altceva decât consideră ei că sunt.

Pentru transsexuali, primarul a avut un mesaj care a fost privit de presă într-o cheie electorală: „Fii tu. Trăiește-ţi adevărul. Și ţine minte că New Yorkul îţi ţine spatele”.