Românii, a cincea cea mai numeroasă minoritate din Germania

198

În 2017, în Germania au poposit mai mulţi imigranţi români decât sirieni, confirmând faptul că Republica Federală rămâne o destinaţie atractivă inclusiv pentru cetăţenii statelor Uniunii Europene.

Peste 2,6 milioane din cei 19,3 milioane de locuitori ai Germaniei care au rădăcini în altă ţară provin din zona balcanică (Bulgaria, România, Croaţia, Serbia, Bosnia și Kosovo), arată datele publicate la 1 august 2017 de către Biroul Federal German de Statistică. Cele peste 19 milioane de locuitori cu un trecut de migrant au fost identificaţi în cadrul unui recensământ simplu, bazat pe un singur criteriu: respondentul sau cel puţin unul dintre părinţii lui nu s-au născut cu cetăţenie germană.

Dintre cei 2,6 milioane de cetăţeni cu rădăcini balcanice, 859.000 provin din România, românii fiind de altfel cea de-a 5-a cea mai mare minoritate a Germaniei, după turci, polonezi, ruși și kazahi.

Deși românii reprezintă deja 4% din populaţia cu rădăcini străine a ţării, Germania rămâne încă o destinaţie preferată de românii care pleacă de acasă.

Astfel, în 2017, ţara a primit 73.000 de imigranţi români, care au ajuns astfel pe primul loc în topul imigranţilor din statele UE, depășindu-i pe sirienii (60.000) veniţi aici – de altfel, numărul sirienilor care au intrat în Germania anul trecut a fost cu peste 50% mai mic faţă de anul 2016.

Rapoartele europene arată că România ocupă un loc fruntaș în ce privește procentul cetăţenilor care emigrează: o cincime dintre români (19,7%) trăiesc într-un alt stat UE. E o creștere semnificativă a ultimilor ani. În urmă cu un singur deceniu, doar 12,3% dintre români trăiau în afara graniţelor.

La celălalt capăt al continuumului, Marea Britanie și Germania sunt ţări cu populaţia cel mai puţin mobilă din UE, aproximativ 1% din cetăţenii lor fiind stabiliţi în străinătate.

Proporţia românilor cu diplome universitare care lucrează în străinătate este relativ egală cu cea a celor cu același nivel de educaţie care trăiesc acasă.

De ce Germania?

Cel mai evident răspuns este acela că există o mare cerere de forţă de muncă, mai ales pentru cei dispuși să se mute cu ușurinţă, în funcţie de ofertele care variază în orașele și landurile ţării.

Potrivit studiului realizat în mai 2018 de către Asociaţia patronală federală a furnizorilor de personal, în estul Germaniei s-au căutat mai ales meseriașii, în vest au fost vânaţi angajaţii în vânzări, sudul a venit cu cele mai multe oferte în domeniul tehnic, iar nordul a oferit locuri de muncă pentru specialiști IT, personal de vânzări și specialiști în domeniul medical.

De altfel, în trimestrul IV din 2017, numărul locurilor de muncă vacante din Germania a atins un nivel record pentru perioada de după reunificarea ţării, în 1990, arată un raport publicat de Institutul pentru cercetarea forţei de muncă. Au fost scoase la bătaie nu mai puţin de 1,18 milioane de locuri de muncă.

„Recrutarea este o provocare uriaşă şi acesta este un lucru pe care îl avem în comun cu toate companiile din Germania“, afirmă Maren Kroll, director de resurse umane la una dintre fabricile din Eisfeld. Pentru a reuși să atragă muncitori calificaţi, companiile germane au început să ofere stimulente atractive, ce includ sejururi peste hotare, vacanţe la ski, mese de prânz subvenţionate, cursuri de limba engleză sau locuinţe gratuite.

Dariusz Foerster este unul dintre cei care s-au lăsat convinși de eforturile companiilor de a seduce muncitori străini. „Compania face multe pentru a ne face să ne simţim bine-veniţi. Munca este la fel ca la firma mea de acasă, dar banii sunt mai mulţi“, spune operatorul polonez, care câștigă de 3 ori mai bine decât acasă și a beneficiat și de cazare un an de zile într-un complex de locuinţe gratuite.

În Mönchengladbach, un oraș din landul Renania de Nord-Westfalia, trăiau în martie 2018 cu 50,7% mai mulţi români și cu 72,4% mai mulţi bulgari decât în 2015. Principalul motiv al imigraţiei îl reprezintă „condiţiile mai bune de pe piaţa muncii din Germania“, susţine municipalitatea din Mönchengladbach. Pe lângă salariile superioare celor obţinute în ţara de origine, imigranţii au dreptul de a primi ajutoare sociale sau alocaţii pentru copii, condiţia fiind înregistrarea ca locuitori într-o localitate din Germania.

Cei care se înregistrează în orașul Mönchengladbach și provin din sud-estul Europei primesc din partea primăriei un ghid de integrare, harta orașului, materiale informative despre sortarea gunoiului sau consiliere pentru obţinerea unei locuinţe.

Tratamentul special de care se bucură (cel puţin o parte din) forţa de muncă de peste hotare are temeiuri economice serioase. După ani de creștere economică, în 2017 economia germană a înregistrat o creștere de 2,2%, un record al ultimilor 6 ani, iar rata șomajului a atins un prag minim de 5,4%. Cu aproape 1,2 milioane de locuri de muncă vacante, companiile s-ar putea vedea nevoite să-și restrângă activitatea, situaţie ce ar periclita creșterea economică.

Banca Centrală a Germaniei a avertizat deja că valurile de pensionări, precum și reducerea numărului de imigranţi fac breșe serioase într-o ofertă de muncă deja rarefiată.