Mâncăm sare cu plastic

303

La nivel global, 90% din sarea de mare conţine microparticule de plastic, se arată într-un studiu recent al cercetătorilor din Coreea de Sud și de la Greenpeace East Asia, ceea ce întărește ideea că poluarea cu plastic este omniprezentă în mediul înconjurător.

Oamenii de știinţă estimează că un adult consumă aproximativ 2.000 de astfel de particule pe an odată cu sarea consumată. Un număr de 36 din 39 de branduri de sare analizate conţin particule de plastic, au descoperit cercetătorii. Concentraţia cea mai mare se găsește în sarea marină și ar proveni din reziduurile de plastic aruncate în apă.

Aceasta este prima analiză care face o corelaţie între răspândirea geografică a microparticulelor de plastic în sarea de masă și poluarea mediului cu plastic. Oamenii de știinţă au analizat mostre de sare din 21 de ţări din Europa, America de Nord și de Sud, Africa și Asia. Cele trei mărci care nu au conţinut microparticule de plastic provin din Taiwan (sare de mare rafinată), China (sare de rocă rafinată) și Franţa (sare de mare nerafinată produsă prin evaporare solară). Studiul a fost publicat luna aceasta în revista Environmental Science & Technology.

Cantitatea găsită în sare a variat semnificativ de la un brand la altul, dar în sarea aparţinând mărcilor asiatice au fost găsite cantităţi deosebit de mari, în special în Indonezia. Nivelurile de contamiare au fost cele mai ridicate în sarea marină, urmată de sarea de lac și apoi de sarea de rocă.

Revizuirea a 320 de studii independente a evidenţiat „lacune majore de cunoștinţe” în înţelegerea știinţifică a impactului microplasticii, dar se depun eforturi pentru înţelegerea implicaţiilor potenţiale. „Nu este clar efectul asupra sănătăţii umane, deoarece nu există studii pe acest subiect”, a precizat Juan Conesa, profesor care a efectuat cercetări privind sarea marină la Universitatea din Alicante, Spania.

Plasticul este „omniprezent în aer, apă, în fructele de mare pe care le consumăm, în sarea pe care o folosim, plasticul pur şi simplu e peste tot”, a declarat Sherri Mason, profesor la Universitatea Statului New York.