Haitienii încă locuiesc în corturi, după aproape patru ani de la cutremur

68

După aproape patru ani de la cutremurul care a devastat Haiti, în ianuarie 2010, mai bine de 170.000 de persoane locuiesc în locuinţe improvizate.

În această situaţie se află o fetiţă de opt ani, Widlene Gabriel, care locuieşte, împreună cu familia ei, într-un cort, pe un teren în apropierea şoselei dintre Port-au-Prince şi Petionvile. Această fetiţă nu a mers niciodată la şcoală şi la fel ca şi ceilalţi copii, pierde timpul toată ziua plimbându-se şi uitându-se la maşini. Mama ei, Manette Nazius, a declarat că nu mai au nicio speranţă şi se simt abandonaţi, notează news.yahoo.com.

Cei care locuiesc în aceeaşi tabără cu Widlene fac mari eforturi pentru a supravieţui. Potrivit declaraţiilor unui vecin, Bladimir Eliancy, oamenii afectaţi de dezastru trăiesc ca fraţi şi surori, ajutându-se unii pe alţii în măsura posibilităţilor. Atât aceste familii cât şi numeroase altele, din alte tabere, spun că au fost uitate de către autorităţi şi abandonate; deplâng faptul că înainte aveau o viaţă foarte grea, dar acum nu mai au nici măcar viaţă.

Potrivit estimărilor, 250.000 de persoane au murit în cutremurul din Haiti, iar 1,5 milioane de persoane au rămas fără casă. Procesul de reconstruire este destul de lent, în condiţiile în care Haiti era oricum, înainte de cutremur, una dintre cele mai sărace ţări ale lumii.

Din anul 2011, guvernul a reuşit să aloce câte o locuinţă pentru mai bine de 60.000 de familii, dar mai sunt încă 172.000 de persoane fără adăpost, răspândite în aproximativ 300 de tabere, potrivit Oraganizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.