Care sunt și cum arată ţările care găzduiesc jumătate dintre refugiaţii lumii

796

Zece ţări, reprezentând mai puţin de 2,5% din PIB-ul mondial, găzduiesc jumătate dintre refugiaţii din lume, arată un raport Amnesty International, care denunţă „egoismul ţărilor bogate”.

Iordania, cu 6,6 milioane de locuitori, este prima ţară în topul statelor care oferă găzduire refugiaţilor, cu peste 2,7 milioane de persoane care au fugit din ţările lor din cauza războaielor și a persecuţiilor.

Urmează Turcia, cu mai mult de 2,5 milioane de refugiaţi.

Pakistanul a oferit adăpost unui număr de circa 1,6 milioane de refugiaţi.

Libanul găzduiește aproape 1,5 milioane de azilanţi, subliniază raportul Amnesty, care se bazează pe datele Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Și ţări aflate într-o sărăcie extremă au primit sute de mii de oameni care au fugit din calea războiului. Etiopia e cap de listă, cu 736.000 de refugiaţi.

În Kenya sunt refugiate 553.000 de persoane.

Uganda a oferit un acoperiș pentru 477.000 de oameni.

Dezechilibrul este vizibil în statistici surprinzătoare. Raportul Amnesty dezvăluie câţi refugiaţi au reușit să ajungă și să primească azil în ţările bogate. „Marea Britanie a acceptat să primească mai puţin de 8.000 de sirieni din 2011 până în prezent, în timp ce Iordania, care numără de aproape 10 ori mai puţini locuitori și al cărei PIB reprezintă 1,2% din cel al Marii Britanii, a primit peste 655.000 de sirieni”, se spune în raport.

Documentul se încheie cu un apel internaţional la implementarea unui „nou mecanism pentru reinstalarea de refugiaţi vulnerabili” și a unui „nou mecanism de transfer pentru situaţiile critice”, precum războiul, care pune presiuni copleșitoare pe ţările aflate la graniţa cu zonele de conflict.