Obama i-a cerut lui Hu Jintao să respecte drepturile omului

55

Începând de marţi și până vineri are loc vizita președintelui chinez Hu Jintao în Statele Unite ale Americii. Interesat de obiective economice și politice, președintele chinez nu a putut evita spinoasa problemă a drepturilor omului.

Organizată cu mare pompă și deschidere, prima vizită a lui Hu Jintao în SUA nu a fost lipsită de proteste publice sau nemulţumiri ale apărătorilor drepturilor omului. „În timp ce musafirii cinează la o masă scumpă și extravagantă, sunt nenumăraţi alţi oameni oprimaţi sau aruncaţi în spatele gratiilor de către guvernul chinez din pricina convingerilor lor religioase și politice", a spus Rev. Patrick Mahoney. Lider al organizaţiei Christian Defense Coalition, Mahoney s-a referit explicit la Liu Xiaobo, premiatul Nobel pentru Pace care este arestat de autorităţile chineze pentru subminarea puterii de stat.

În faţa Casei Albe au fost mai mulţi protestatari care au acuzat abuzurile regimului represiv chinez. În timp ce îl numeau pe Hu „mincinos", protestatarii i-au cerut președintelui american „să-l mustre" liderul chinez. BBC scrie că imaginile video în direct cu protestatarii nu au fost difuzate și de televiziunea chineză, transmisia fiind bruiată în acele momente.

În cadrul conferinţei de presă comună discuţia a inclus și problema drepturilor omului. „China e preocupată de drepturile omului", a răspuns președintele Hu, afirmând că ţara sa „a făcut progrese uriașe, recunoscute de întreaga lume". În același timp Hu a recunoscut că „mai sunt multe de făcut" pentru că „trăim un timp care se diversifică și se nuanţează în permanenţă." Liderul chinez a cerut ca cele două puteri să-și respecte reciproc calea aleasă pentru dezvoltare și interesele de bază. Pentru o lume mai dreaptă și o societate mai armonioasă, Obama a cerut respectarea drepturilor și responsabilităţilor, „inclusiv drepturile universale ale oricărei fiinţe umane."

Obiectivele generale ale primei vizite a lui Hu Jintao în SUA sunt schimburile comerciale, cursul valutar și situaţia Coreei de Nord. Relaţia între cele două puteri a fost descrisă de Hu ca una de „semnificaţie strategică și influenţă globală". La momentul de faţă China și SUA sunt cele mai mari economii ale lumii și au o influenţă decisivă în marile organizaţii internaţionale. „Sunt absolut convins că ridicarea pașnică a Chinei este bună pentru lume, este bună pentru America", a fost de părere și Obama.