Creștinii din Sudan au votat pentru despărţirea de musulmani

196

Rezultatele parţiale ale referendumului din Sudan arată că majoritatea locuitorilor din sud au votat pentru separarea de nord. În 7 din cele 10 regiuni unde s-a desfăşurat votul, autorităţile au confirmat că oamenii au optat pentru crearea unui stat nou: Sudanul de Sud.

Rezultatele preliminare au fost prezentate ieri şi arată că 97,5% dintre electori s-au pronunţat pentru independenţă. Anunţul a fost urmat de aplauze şi manifestări de bucurie din partea mulţimii, după ce Timon Wani, liderul sub-comitetului electoral din districtul Juba, a anunţat rezultatele parţiale. Astfel, în districtul Juba au fost înregistrate 211.018 voturi pentru separarea de nord şi 3.650 pentru menţinerea unităţii.

Sondajele post-electorale sunt în acord cu aşteptările anterioare referendumului, notează Reuters. Tot pentru independenţa sudului au votat şi majoritatea sudanezilor refugiaţi în Egipt, Etiopia şi Kenya.

„Din datele pe care le avem până în prezent, votul este covârşitor în favoarea independenţei [de nord]… peste 90 de procente", a declarat Alfred Sebit Lokuji, directorul comitetului electoral din regiunea Equatoria Centrală.

Autorităţile i-au îndemnat pe locuitorii din sud să nu se bucure înainte de vreme. Primele zile după încheierea referendumului au fost destul de tensionate. „Nu dansaţi, nu bateţi tobele şi nu sărbătoriţi înainte ca pruncul să se nască, pentru că s-ar putea întâmpla şi un avort", a declarat Barnaba Marial, ministrul Comunicaţiilor.

Rezultatele finale nu vor fi eliberate înainte de 14 februarie. Oricum, pregătirile pentru organizarea noului stat, Sudanul de Sud, au început deja să anime viaţa locuitorilor din sud. Muzicienii şi poeţii lucrează deja la un imn pentru noul stat, notează BBC. Unul dintre versurile imnului spune „Aşa că, Doamne binecuvântează Sudanul de Sud".

Salva Kiir, liderul Sudanului de Sud, a lansat un apel către locuitorii din sud să îi ierte pe cei din nord pentru persecuţiile şi crimele care au avut loc de-a lungul războiului civil care a afectat ţara timp de două decenii. El l-a dat ca exemplu pe Iisus Christos şi a spus că aşa cum El şi-a iertat duşmanii, atunci când se afla pe cruce, şi sudanezii din sud ar trebui să îi ierte pe cei din nord. Kiir a vorbit de la amvonul catedralei catolice din Juba şi s-a rugat ca Dumnezeu să îi binecuvânteze cu pace eternă pe fraţii, surorile, părinţii şi toţi cei care au murit în lungul conflict, notează christianpost.com.

După confirmarea opţiunii secesioniste în urma referendumului, Sudanul de Sud va deveni cel de-al 193-lea stat din lume, apărut prin divizarea celei mai mari ţări a continentului african.