E ocupat! Un studiu al comportamentului antisocial în călătorii

35

O cercetătoare a petrecut doi ani mergând de-a lungul şi de-a latul Statelor Unite cu autobuzul, pentru a face o clasificare a trucurilor pe care călătorii le fac pentru a-i împiedica pe alţii să stea lângă ei.

Esther C. Kim, doctorand la Universitatea Yale şi-a publicat concluziile în jurnalul Symbolic Interaction, relatează revista Time . Unul dintre primele aspecte notate de cercetătoare a fost că, spre deosebire de alte ocazii în care oamenii sunt obligaţi de circumstanţe să împartă un spaţiu restrâns (lift, metrou, microbuz), în călătoriile pe distanţe lungi oamenii nu mai sunt la fel de preocupaţi să le acorde spaţiu celorlalţi, ci mai degrabă încearcă să îşi asigure lor înşişi suficient loc.

Kim a observat obiceiul oamenilor de a se aşeza singuri pe un rând de autobuz şi tendinţa de a nu se aşeza lângă altcineva decât dacă toate locurile individuale sunt ocupate. După această etapă, următoarea prioritate a călătorilor obligaţi să îşi aleagă un partener de călătorie este să găsească pe cineva "normal" – "care nu arată a nebun, nu va vorbi mult şi nu va mirosi urât".

Oamenii care călătoresc în autobuz pe distanţe lungi vor face multe pentru a-i ţine pe ceilalţi la o distanţă confortabilă: îşi vor pune bagajele sau vor aşeza multe obiecte mici pe scaunul de lângă pentru ca timpul pe care l-ar consuma înlăturarea lor să descurajeze pe cine ar vrea să se aşeze acolo; vor afişa o mină abătută sau, din contră, urâcioasă; vor asculta muzică tare la căşti şi se vor preface că nu aud când cineva îi întreabă dacă scaunul este ocupat.

Cercetătoarea a numit acest comportament comportamentul tranzient nonsocial şi l-a definit ca pe efortul de a-şi asigura propriul confort.