5 mijloace inedite pentru a deveni mai creativi

27

Chiar dacă uneori creativitatea pare că ne părăseşte pentru o perioadă, există câteva trucuri pentru a o impulsiona, iar site-ul Huffington Post ne oferă câteva mijloace dovedite ştiinţific pentru aceasta.

În primul rând, creativitatea poate fi impulsionată cu ajutorul simţului olfactiv. Un studiu prezentat în revista Therapeutic Advances in Psychopharmacology a descoperit că mirosul de rozmarin îmbunătăţeşte procesele cognitive. Mai concret, cei care folosesc ulei de rozmarin sau planta proaspătă se pot concentra mai bine. De asemenea, mirosul de scorţişoară şi vanilie au capacitatea de a mări creativitatea.

În al doilea rând, putem să profităm de momentele de monotonie, deoarece rutina lasă mintea liberă şi poate facilita apariţia unor idei inovatoare. Un studiu realizat în 2012 la Universitatea California a arătat că sarcinile plictisitoare şi repetitive (precum munca la liniile de asamblare din fabrici) lasă mintea liberă şi îmbunătăţesc gândirea creativă.

În al treilea rând, creativitatea poate fi încurajată de închiderea televizorului. În timp ce un studiu recent a demonstrat că a urmări emisiuni simple, uşoare ca subiect şi invitaţi sau în care se tratează superficial anumite subiecte, comportamentul opus aduce beneficii. Concret, lecturarea unei cărţi interesante sau urmărirea unei emisiuni inteligente, creative, pot avea un impact pozitiv asupra comportamentului.

În al patrulea rând, creativitatea poate fi redobândită prin folosirea tuturor ocaziilor în care ne vin idei bune. Păstrarea la îndemână a unui carneţel şi a unui creion sunt o rezolvare eficientă pentru notarea ideilor pe care le avem de-a lungul zilei şi pe care le putem aplica mai târziu.

În cele din urmă, creativitatea poate fi stimulată prin scrisul de mână – după cum arată un alt studiu, deoarece acesta stimulează „o porţiune mult mai mare a creierului şi a regiunilor sale decât tastatul la calculator", spune Virginia Beringer, profesor de psihologie educaţională la Universitatea din Washington, SUA.