Avantajele copiilor implicaţi în activităţi extrașcolare

1837

Managementul timpului și munca sub presiune sunt doar câteva abilităţi pe care copiii le dezvoltă de la vârste fragede, prin intermediul activităţilor extrașcolare. Aceste îndemânări le vor fi de folos mai târziu, în ascensiunea profesională și în atingerea unui statut socioeconomic ridicat.

În urma intervievării a 95 de familii, sociologul Hilar Levey Friedman, autoarea cărţii Jucând pentru a câștiga: Crescând copilul într-o cultură competitivă (Playing to Win: Raising Children in a Competitive Culture), a desprins cinci abilităţi pe care copiii le dezvoltă prin activităţile lor extrașcolare. Aceste îndemânări importante pentru viitorul copiilor au fost denumite „Capitalul Copilului Competitiv”, scrie experta într-un articol pentru The Atlantic.

Un prim lucru esenţial pe care activităţile extrașcolare îi învaţă pe copii este legat de competiţie și de importanţa reușitei. Cele două elemente sunt extrem de utile în multe situaţii cu care cei mici se vor confrunta mai târziu în viaţă, de la ocuparea unui loc la o facultate bună, până la găsirea unui loc de muncă, sugera unul dintre părinţii chestionaţi.

Indiferent de tipul activităţii extrașcolare, copiii se vor confrunta și cu nereușite în cadrul acestora. Eșecul le va oferi însă câteva lecţii valoroase. Acestea îi pregătesc pe micuţi pentru o viaţă care are atât suișuri, cât și coborâșuri și îi învaţă să aprecieze momentele încununate de succes. Totodată, eșecurile le arată că încă au puncte slabe și că pentru a atinge succesul este nevoie de mai multă muncă și perseverenţă, sugerează un alt părinte.

Orele de antrenament, repetiţiile și competiţiile la care copiii participă necesită un management eficient al timpului. Din acest motiv, micuţii deprind abilitatea de a-și planifica orarul riguros de timpuriu, lucru care le va fi de un real folos mai târziu în viaţă, când vor lucra cu termene-limită sau vor avea o mulţime de proiecte și întâlniri de afaceri.

Totodată, activităţile extracurriculare îi ajută pe cei mici să se adapteze mult mai ușor la condiţii și medii noi și uneori dificile. Experienţa dobândită în acest mod îi ajută să își păstreze concentrarea și eficienţa indiferent de temperaturi, de zgomote sau de factorii disturbatori din jur.

Nu în ultimul rând, ei sunt obișnuiţi să lucreze sub presiune încă de la vârste fragede. De exemplu, mulţi dintre copiii implicaţi în activităţi extrașcolare participă la competiţii importante, în faţa unei mulţimi de spectatori. Acest lucru îi ajută în timp să scape de teama de a se prezenta în faţa unui public numeros și le poate crește încrederea în propriile forţe.

Din păcate însă, dr. Friedman subliniază că multe dintre aceste activităţi extrașcolare aunt accesibile în special celor cu venituri medii și mari, deoarece nu sunt gratuite. În cercetarea sa, experta a observat că foarte puţini copii provenind din familii cu o situaţie financiară modestă participau la astfel de activităţi.