Cine sunt elevii de nota 10 la BAC 2012?

185

Este al doilea an când rezultatele la examenul de maturitate (Bacalaureat), arată cât de imaturi şi slab pregătiţi au fost majoritatea elevilor şi cât de imatur şi slab pregătit este de fapt tot sistemul educaţional. Din calculele făcute până în momentul de faţă, rata de promovare la nivel naţional este de 43%.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, pare să se consoleze cu faptul că, în ciuda dezastrului anunţat de presă, rezultatele sunt „comparabile cu cele de anul trecut", fiind mai mici doar cu 0,5 puncte procentuale, a declarat Andronescu.

În unele judeţe, precum Iaşi, s-a înregistrat o creştere a mediilor obţinute la examenul de Bacalaureat faţă de anul trecut, în timp ce în altele (Harghita) s-a observat o scădere a ratei de promovare, chiar şi cu 34%. Per total, situaţia este mai sumbră decât anul trecut.

Cum s-a putut lua 10 pe linie?

Primii vinovaţi pentru rezultatele de-a dreptul înfricoşătoare, ar fi cei de la Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, care elaborează subiectele pentru Evaluarea naţională şi pentru Bacalaureat, şi care vor fi supuşi unei analize, conform ministrului Andronescu. Subiectele ar fi fost mult prea grele, se plâng elevii picaţi şi părinţii lor deopotrivă.

Cu toate astea, s-au putut lua şi note de 10. Trei elevi de la colegiile Tudor Vianu, Sf. Sava şi Gheorghe Lazăr, din Bucureşti, au obţinut media 10 la examenul de BAC 2012, la Colegiul Naţional de informatică Tudor Vianu promovabilitatea fiind de 100%. Şi la Iasi, 15 candidati au media 10.

„Suntem foarte mândri, fără nicio oră de meditaţie a demonstrat că se poate.", a declarat mama lui Marius, un elev care a luat notă excelentă la BAC, pentru ProTV.

Cei mai mulţi vor pleca la studii universitare în străinătate, şi probabil că vor fi pierduţi pentru România.

Potrivit edu.ro, la Braşov, singura medie de 10 a fost obţinută de Melek Kaftar, fiica unui om de afaceri turc, absolventă a Colegiului Naţional Andrei Şaguna. Media 10 la Bacalaureat i se pare ceva firesc, mai ales că a terminat clasa a XII-a tot cu media 10.

„În primul rând, am învăţat ca lumea, pentru că încă de la începutul clasei a XII-a mi-am propus să termin clasa cu media 10 şi să iau tot 10 şi la Bac. Examenul mi s-a părut foarte uşor, lucru normal dacă stai cu burta pe carte, cum se zice, minimum 3-4 ore pe zi, cum am făcut eu", spune Melek. Din toamnă va începe studiile universitare la Facultatea de Medicină a Universităţii Pierre et Marie Curie.

Nu doar copiilor care au obţinut nota 10, li s-a părut examenul uşor. Opt elevi care au urmat timp de 6 săptămâni programul de meditaţii oferit de Gândul, TABĂRA DE BAC 2012 , au promovat examenul cu note de „tocilari", la Matematică cea mai mică notă obţinută fiind 7.50, iar la Română, 9.15. Un motiv de mândrie pentru profesorii cu care s-au pregătit, Irina Georgescu de la Colegiul Naţional Sfântul Sava şi Ovidiu Horobeţ de la Colegiul Matei Basarab.

Lista vinovaţilor

Explicaţiile celor care au picat Bacalaureatul sunt mai mult decât grăitoare pentru scorul naţional de promovabilitate atât de mic. ProTV a realizat un material tragicomic cu reacţiile elevilor de la mai multe licee din ţară la aflarea rezultatelor. „Dacă nu se mai poate face nimic cu bani în ţara asta, nu mai are rost să dăm BAC-ul… Am învăţat de 7-8, dar am luat 2", susţine un elev.

Întrebat cum s-a pregătit pentru examen, un tânăr la bustul gol şi cu ochelari portocalii răspunde nonşalant: „Cum m-am pregătit? Mi-am aranjat freza, m-am îmbrăcat bine, acum am venit mai sexy".

La capitolul „pregătire" stă bine şi o domnişoară, care susţine că a scris pe foaia de examen despre „Connect-R şi căţeluş cu părul creţ".

Alţii s-au aşteptat să poată copia pentru o notă de trecere, dar camerele video le-au venit de hac, ca şi anul trecut. Aşteptarea acesta poate nu este deplasată, având în vedere că în momentul de faţă România se mândreşte peste hotare cu o serie de intelectuali „Copy-Paste", puşi în cele mai înalte funcţii.

Vinovaţi mai sunt şi profesorii slab pregătiţi, iar ministrul educaţiei ia în calcul şi posibilitatea de a desfiinţa acele licee cu rată de promovabilitate 0. Dacă ne amintim de rezultatele obţinute anul trecut la examenul de titularizare, nici nu trebuie să ne mire situaţia în care am ajuns. Examenul de anul trecut a fost cel mai slab din istorie. Mii de profesori nu s-au prezentat, alţii au încercat să copieze ori nu au ştiut să rezolve subiectele. Aproape 32% au picat şi numai 30% au obţinut note între 7 şi 10, care să le permită să opteze pentru titularizare.

Nota obţinută anul acesta la BAC 2012 are o miză deosebit de importantă. Pe baza mediei se poate face admiterea la universitate. Asta a fost soluţia propusă de Ministerul Educaţiei în acest an când a anunţat că la admiterea în învăţământul universitar nu se va mai ţine cont de mediile avute în liceu de candidaţi.