Google, un nou pas spre o societate orwelliană

299

Google a lansat, sâmbătă, campania „Legalize Love", o iniţiativă care sprijină legalizarea în lumea întreagă a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Mai interesantă decât campania în sine este implicarea marilor companii în dezbateri ce se află în afara sferei lor de interes. Însă din ce în ce mai des, comentatorii afirmă că Google şi alte corporaţii de gen nu fac decât să devină asemenea Ministerului Adevărului din romanul 1984, scris de George Orwell.

Google a lansat, sâmbătă, campania „Legalize Love", o iniţiativă care sprijină legalizarea în lumea întreagă a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Mai interesantă decât campania în sine este implicarea marilor companii în dezbateri ce se află în afara sferei lor de interes. Însă din ce în ce mai des, comentatorii afirmă că Google şi alte corporaţii de gen nu fac decât să devină asemenea Ministerului Adevărului din romanul 1984, scris de George Orwell.

Campania a debutat în Polonia şi în Singapore şi se va concentra în acele zone cu culturi homofobe, unde există legi anti-gay. Campania va opera şi în toate oraşele din lume în care Google are o reprezentanţă oficială, deoarece oficialii Google doresc ca angajaţii lor să beneficieze de tratament egal, atât în afara locului de muncă, cât şi în cadrul lui.

Aşa cum era de aşteptat, tema campaniei a stârnit reacţii numeroase, atât de felicitare a campaniei, cât şi de acuzare a ei. Unii critici declară că Google ar trebui să se preocupe mai mult de tehnologie şi mai puţin de căsătorie şi valorile familiei. Alţii, precum ONG-ul Consiliul Libertăţii consideră că Google se va confrunta cu o reacţie semnificativă din partea utilizatorilor, care vor alege să folosească un alt motor de căutare din cauza politicii companiei. Voci de pe mai multe forumuri se întreabă de ce Google nu a decis să facă campanii şi împotriva atrocităţilor din această lume, a ratei crescute de sinucideri în rândul tinerilor sau a consumului de droguri.

De altfel, numeroase companii multinaţionale s-au declarat pro-gay, printre care gigantul IT Microsoft, companiile Pepsi şi Ford (ambele acuzate că încurajează stilul de viaţă homosexual, prin numeroasele donaţii pe care le fac organizaţiilor ce apără drepturile homosexualilor), Procter&Gamble (ale cărei produse – Pampers şi Tide – au fost boicotate), Disney World (parc de distracţii care sărbătoreşte Zilele Gay) şi compania Kraft (care a postat în iunie 2012 o fotografie cu biscuiţi Oreo cu cremă în culorile curcubeului, în onoarea lunii „Sunt mândru că sunt gay").

Picătura care a umplut paharul

Cei mai mulţi critici sunt îngrijoraţi mai puţin de campania „Legalize Love" în sine, ci de o problemă mai arzătoare şi anume imparţialitatea Google. Aceştia se întreabă dacă compania mai poate fi un apărător al libertăţii de expresie (aşa cum apare în politica de confidenţialitate) în condiţiile în care are o poziţie pro-gay. Întrebarea nu este ipotetică, deoarece Google s-a mai făcut vinovat de încălcări ale acestei libertăţi.

Între aceste încălcări, amintim doar pe cele mai importante. Google a colaborat cu guvernul chinez pentru a permite blocarea în căutarea pe motorul său de căutare a termenilor „inacceptabili", precum democraţie. Apoi, Google a ignorat datele în care America, Australia, Canada, Marea Britanie celebrau sărbători religioase, dar a oferit spaţii ample anului noi chinezesc, Zilei Îndrăgostiţilor sau Halloweenului. Totodată, Google a limitat reclamele organizaţiilor creştine anti-avort, politică pe care compania a fost nevoită să o modifica ca urmare a unei decizii judecătoreşti.

Cea mai răsunătoare încălcare a fost punerea sub observaţie a unui blog care posta mesaje anti-gay, blog găzduit de platforma blogger.com, proprietate a Google. Deşi reprezentanţii Google declară că nu filtrează conţinutul existent pe bloguri şi că respectă libertatea de expresie, cu riscul de a găzdui bloguri care sunt ofensatoare şi neconforme cu realitatea, autorii blogului Mass Resistance îşi amintesc că blogul a început să fie cenzurat din momentul în care ei s-au exprimat împotriva unui proiect de lege care statua drepturile civile ale trans-sexualilor.

Din ce în ce mai mulţi utilizatori sunt de părere că situaţia se apropie de societatea orwelliană, prezentată în romanul „1984". Aceştia afirmă că, dacă Google ajunge să controleze sistemele de operare, blogurile, căutările pe motoarele de căutare, accesul la internet şi software-ul folosit, situaţia nu va fi una prea bună. Puterea poate aparţine oricărei companii mari, indiferent dacă ea se numeşte Google sau nu. Toţi trebuie să reţinem că viaţa fiecăruia dintre noi poate fi, la un moment dat, afectată. Şi în mod iremediabil. Nu trebuie să fim naivi: odată ce am apucat-o pe această cale, nu mai există cale de întoarcere. Să nu ne mirăm că, peste un timp, vom ajunge acolo încât nimeni nu va mai scăpa de ochiul vigilent al autorităţilor, care vor putea monitoriza pe orice, oricând şi oricum, avertizează utilizatorii.

Niciun articol afișat