„Competenţe, nu toceală!” – Emil Boc despre reforma în învăţământ

34

Noua lege a Educaţiei trebuie să schimbe fundamental sistemul de învăţmânt, este de părere premierul Emil Boc. El a declarat pentru OTV că „trebuie să mergem mai departe cu reforma Educaţiei şi să pregătim un sistem capabil să ne dea o generaţie bine pregătită pe competenţe, nu pe toceală.”

    „Copiii aleargă să facă faţă la câte cerinţe sunt la toate materiile și nu mai au timp pentru ei.  Programa noastră îi complexează pe copii din dorinţa de a şti totul. Nu poţi să ştii totul în viaţă. Trebuie să îi învăţăm pe copii competenţe, să se descurce. Sistemul nostru de învăţământ este croit după interesele profesorilor, după interesele inspectoratelor şcolare, şi nu după interesele de învăţare ale copiilor.”

    Premierul consideră, de asemenea, că „investiţia în educaţie este o investiţie lipsită de riscul falimentului. O resursă umană bine pregătită aduce şi ţării un succes, oameni pregătiţi, capabili".

    Boc vede în comasarea unor instituţii de învăţământ o soluţie pentru creșterea calităţii educaţiei. Această măsură ar ducela crearea unor școli mai bine pregătite, cu profesori titulari, se arată pe site-ul realitatea.net.

    Nu mai târziu de vinerea trecută, Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a decis declanșarea unor manifestaţii care ar putea conduce chiar la grevă generală, pentru a protesta împotriva diminuării veniturilor salariale și a disponibilizărilor din învăţământ, relatează Mediafax.