Cum devin bărbaţii „sexul slab”

2305

Până în anii 1960, băieţii petreceau mai mulţi ani în școală decât fetele și un număr mai mare de bărbaţi aveau studii superioare. Acum, în majoritatea ţărilor dezvoltate și în număr din ce în ce mai mare în ţările sărace, balanţa pare să încline invers.

Profesorii și părinţii deopotrivă se plâng că băieţii de azi sunt imposibili. Sunt neascultători, hiperactivi, nesupuși, nerespectuoși, imaturi și complet dezinteresaţi de orice are legătură cu educaţia. Multitudinea acestor nemulţumitori au deschis o dezbatere largă privind exagerarea și subiectivitatea unor astfel de declaraţii, însă un studiu recent arată că problema există și este de ordin general.

Organizaţia pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, un think tank colectiv cu sediul la Paris, a publicat un raport despre diferenţele școlare între sexe, pe baza ultimului test PISA, completat de adolescenţi de 15 ani din 63 de ţări. Rezultatele arată că dominanţa băieţilor se menţine la matematică și știinţe, unde ar fi cam cu trei luni de studiu înaintea fetelor, dar la restul materiilor au rămas cam cu un an în spatele fetelor. De fapt, dintre cei care au picat testul, 6 din 10 sunt băieţi. OCDE trage un semnal de alarmă mai ales în ce privește cititul, considerând că este cel mai important atu, de el depinzând deprinderea oricăror altor aptitudini. Însă tocmai la acest capitol băieţii stau cel mai prost. Nu este de mirare că Suedia a comandat studii despre „criza băieţilor” și că în Australia s-au demarat programe în care băieţii sunt încurajaţi să citească și să participe la tot felul de activităţi „relevante”, scrie The Economist.

De unde provine această diferenţă? OCDE dă mai multe răspunsuri. Unul ar fi că, în medie, o fată de 15 ani își dedică 5 ore și jumătate pe săptămână pentru teme, cu o oră mai mult decât media la băieţi, care petrec mai mult timp pe internet și cu jocurile video. O altă diferenţă este că trei sferturi dintre fete citesc de plăcere, comparativ cu jumătate dintre băieţi. Odată aflaţi la școală, băieţii nu știu ce să facă să plece mai repede. Obișnuiesc să întârzie la ore și sunt destul de convinși că școala este o pierdere de vreme.

Dominanţa fetelor continuă și după cursurile primare. Acum câteva decenii, bărbaţii erau majoritari aproape în orice domeniu de studiu superior, însă în prezent femeile recuperează, cu o rată dublă de înscrieri. Astăzi, 56% dintre studenţii la facultate sunt femei. Odată înscrise, cresc și notele dar și probabilitatea de absolvire, comparativ cu colegii bărbaţi, însă în anumite domenii se păstrează încă o inferioritate.

„Prinși într-un ciclu de performanţe slabe, motivaţie scăzută, dezangajare faţă de școală și lipsă de ambiţie”, mulţi băieţi tineri nu sunt capabili să aibă succes pe piaţa muncii, care de altfel cere un număr de abilităţi din ce în ce mai mare, scrie OCDE. „Și care vor fi implicaţiile pentru societate în 20 de ani, având în vedere și faptul că bărbaţii au un potenţial mai mare de a fi agresivi? Nu ar trebui să ne îngrijoreze asta?” întreabă și cercetătorii de la Universitatea din Missouri.

La fel cum părinţii și profesorii trebuie să depună un efort conștient și sistematic pentru a încuraja fetele că matematica nu este doar pentru băieţi, la fel trebuie să depună eforturi și pentru a scoate din mintea băieţilor acea versiune de masculinitate care ignoră realizările academice, mai ales că astăzi presiunea care se pune asupra lor este aceea de a se ridica la anumite niveluri, dar în ce privește comportamentul negativ.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.