Te-ai gândit sau ai auzit de multe ori spunându-se că ochii albaștri sunt cei mai frumoși, în timp ce ochii căprui sunt ordinari și inexpresivi? Ți-ai dorit să îţi poţi schimba culoarea închisă a ochilor pentru a te putea încadra în aceste tipare? Ei bine, acum se poate, iar rezultatul este permanent.
Strōma Medical Corporation, cu sediul în Laguna Beach, California, pretinde că a inventat o nouă intervenţie chirurgicală neinvazivă prin care, cu ajutorul unui laser, se poate elimina pigmentul din ochii pacientului. Rezultatul sunt ochi de culoare deschisă.
Stroma este de fapt stratul frontal al irisului, format din fibre de colagen incolore și melanină. Acești doi factori determină de fapt culoarea ochilor. În ochii închiși la culoare, stroma conţine o concentraţie mare de melanină, care absoarbe lumina, în timp ce la ochii verzi concentraţia este foarte mică, iar la ochii albaștri este inexistentă, caz în care lumina se dispersează după efectul Tyndall, ce creează și albastrul cerului. De fapt, ochii albaștri nu au pigment și sunt dependenţi de cantitatea de lumină care intră în ei la un moment dat.
Tehnica Strōma se bazează tocmai pe eliminarea de melanină din ochii închiși la culoare. Pacientul trebuie să privească o animaţie de 60 de secunde, timp în care laserul lucrează la fiecare ochi. Acesta nu elimină direct melanina, ci provoacă un proces natural al organismului de eliminare a pigmentului, ceea ce poate dura și câteva săptămâni. Echipa de cercetători susţine că procedura nu poate cauza glaucom, însă nu s-a primit încă avizul pentru punerea acestei proceduri la dispoziţia pacienţilor. Când va veni acest moment, preţul ar fi în jur de 5.000 de dolari.
Pe lângă tratarea heterocromiei, intervenţia nu are decât rol estetic. În situaţia în care avem din nou nevoie de lecţii etice și civice pentru a combate antisemitismul, islamofobia și neonazismul, popularizarea unei astfel de proceduri ar fi cel puţin nepotrivită. Dacă ar putea elimina și pigmentul natural din părul închis la culoare ar însemna împlinirea visului arian, cel puţin din punct de vedere estetic. În condiţiile în care oricum lumea modei este tributară acestor gene deschise, mai degrabă ar fi folosit investiţia într-o procedură care să dea posibilitatea de a alege și efectul invers.