Educaţia, un remediu pentru sărăcie

610

Tererai Trent, o erudită din Zimbabwe, care nu a putut să meargă la şcoală în copilărie, lucrează în prezent cu copiii din satul ei, pentru a le oferi posibilitatea unei educaţii de care ea nu a avut parte, copil fiind.

Tererai Trent s-a născut în Matau, Zimbabwe, într-o cultură în care viaţa îi era deja croită după tiparul generaţiilor de femei dinaintea ei: căsătorirea la o vârstă fragedă, însoţită de analfabetism şi sărăcie. Copiii din satul ei nu au avut niciodată ocazia de a merge la şcoală, pentru simplul fapt că aceasta nu exista. Însă tendinţa generală era aceea de a trimite băieţii la şcoală, deoarece cu cât erau mai învăţaţi, cu atât puteau să obţină locuri de muncă mai bune sau să devină şefi în satul lor. Însă pentru fete, situaţia era cu totul alta, acum 40 de ani, notează edition.cnn.com.

În prezent, lucrurile încep să se schimbe în Africa, printre altele, pentru că cei care guvernează au făcut din educaţie o prioritate. În plus, exemplul lui Tererai Trent, care în ciuda unei vieţi trăite în cele mai nefavorabile condiţii, a devenit o femeie educată, i-a determinat şi pe alţii să preţuiască educaţia. Părinţii, mai mult ca niciodată, îşi trimit copiii, inclusiv fetele, la şcoală, pentru că au înţeles că educaţia este drumul pentru a scăpa de sărăcie şi pentru a produce schimbări, pentru a prospera, pentru a creşte.

Comunitatea din Matau se află într-un parteneriat cu Oprah Winfrey Foundation, Save the Children, Rural District Council şi alte autorităţi locale, care contribuie în mod considerabil la pregătirea copiilor şi tinerilor. Tererai Trent speră ca în timp, copiii din Africa să scape de era sărăciei şi a analfabetismului şi să intre în cea a educaţiei şi a progresului, pentru că, acest lucru este posibil!