Între creativitate și exerciţiu – Experţii declară câștigătorul

312

Un grup de experţi a descoperit care este „arma secretă” a oamenilor care se disting de restul prin abilităţile lor cognitive superioare. În același timp, concluziile lor spulberă mitul potrivit căruia „exerciţiul duce la perfecţiune”.

„Descoperirile noastre empirice evidenţiază cum creativitatea, sub forma flexibilităţii și originalităţii, este conectată la întreaga funcţionalitate a creierului și la dezvoltarea psihologică. Din moment ce creativitatea este extrem de importantă pentru succesul individual, optimizarea funcţionalităţii creierului ar trebui să devină o prioritate pentru fiecare student”, a declarat unul dintre autorii studiului, dr. Yvonne Lagrosen, de la Universitatea West din Suedia.

Pentru a ajunge la această concluzie, experţii au evaluat nivelul de creativitate, coerenţa, viteza executivă în luarea deciziilor și viteza de procesare a informaţiilor a 21 de ingineri suedezi, specializaţi pe dezvoltarea produselor. De asemenea, experţii au folosit un electroencefalograf (EEG) pentru a analiza undele creierului frontal. Metoda ajută la evaluarea „integrării creierului” (brain integration), cunoscută și sub denumirea de „dezvoltarea minte-creier” (mind-brain development). Gradul de integrare a creierului (sau nivelul de dezvoltare minte-creier) influenţează interesul unui individ de a învăţa lucruri noi, dar și stabilitatea sa emoţională, vigilenţa și altruismul, explică specialiștii.

Rezultatele demersului au arătat că participanţii care au obţinut rezultate mai bune în termeni de flexibilitate și originalitate la testele de creativitate au înregistrat un nivel mai înalt de integrare a creierului. Tot în cazul acestor participanţi au fost înregistrate viteze mai mari în luarea deciziilor, o procesare mai rapidă a creierului, dar și un simţ mai ridicat de deţinere a controlului.

„Există o convingere conform căreia sunt necesare 10.000 de ore de practică pentru realizări mari, însă unii oameni depun eforturi și tot nu excelează. Această lucrare și altele realizate împreună cu colaboratorii mei, dr. Harald Harung și dr. Yvonne Lagrosen, sugerează că integrarea creierului ar putea fi factorul care conduce la succes”, a adăugat co-autorul studiului, dr. Fred Travis, de la Universitatea Maharishi.

Concluziile studiului nasc însă o serie de întrebări cu privire la gradul de integrare a creierului. Experţii nu cunosc în prezent dacă nivelul dezvoltării minte-creier poate fi crescut. De asemenea, o altă dilemă este legată de factorii care influenţează creșterea gradului de integrare a creierului: „Este doar o chestiune legată de gene (natură sau de un mediu de susţinere (educaţie)?”, se întreabă dr. Travis.

În ceea ce privește regula celor 10.000 de ore de practică, și alţi experţi au ajuns la concluzia că exerciţiul pe o perioadă îndelungată nu este suficient pentru a atinge un nivel înalt de excelenţă. După ce au analizat 14 studii la care au luat parte jucători de șah și muzicieni, experţii de la Universitatea de Stat din Michigan au ajuns la concluzia că talentul natural este mult mai important decât practica în scopul dobândirii și stăpânirii unei abilităţi.

Foto: stockvault.net