Jumătate dintre români vor Religia ca materie obligatorie

105

Numărul românilor care doresc ca religia să fie materie obligatorie în şcoală a scăzut constant de la an la an. Anul acesta, un studiu al Fundaţiei Soros România a relevat că deşi 86% dintre români susţin că religia trebuie predată în şcoală, 50% ar vrea ca aceasta să fie materie obligatorie, în scădere faţă de 71% în 2006.

Doar 8% dintre români nu sunt, sub nicio formă, de acord ca religia să fie predată în şcoală. Cea mai mare parte a românilor (86%) sunt de părere că religia poate face parte din programa de predare a şcolilor.

Circa 40% dintre respondenţi spun însă că materia ar trebui să fie opţională. În schimb, 50% cred că religia ar trebui să fie materie obligatorie. Procentul este rezultatul unei scăderi constante în ultimii ani, dela 71% în 2006 şi 64% în 2007, arată sursa citată de ziarul Adevărul.

În plus, 52% spun că elevii să participe la cursuri care prezintă doar religia lor şi doar 32% preferă cursurile la care sunt prezentate mai multe religii.

Un alt punct de divergenţă îl constituie dascălii însărcinaţi cu predarea religiei. Aproximativ 38% din repondenţi cred că religia ar trebui să fie predată de preoţi, iar 46% sunt de părere că ar trebui predată de profesori specializaţi în istoria religiilor.

În primăvara acestui an, Asociaţia Secular Umanistă a declanşat campania „Stop îndoctrinării religioase în şcoli", îndreptată împotriva modului în care religia este predată în şcoli.  

Actuala Lege a Educaţiei, prevede că religia este materie obligatorie, în trunchiul comun (adică nu la decizia şcolii). Există posibilitatea de a opta pentru a nu urma această materie, dar, spun reprezentanţii Soros, "în practică există o presiune importantă a grupului".

Predarea religiei se face diferit pentru fiecare confesiune; conţinutul predării nu este istoria religiilor sau rolul social al religiei, ci dogma fiecărei religii în parte.

Profesorii de religie sunt cadre didactice calificate, dar abilitate de culte. În acest moment, în multe şcoli disciplina religie este predată de preoţi.