Grădiniţa, un factor de stres pentru copil

388

Un psiholog britanic atrage atenţia asupra unui aspect care ar putea pune în dificultate multe mămici angajate. A trimite copilul mic la un centru de zi, spune specialistul, poate să îi afecteze dezvoltarea cerebrală şi sănătatea în următorii ani.

Potrivit lui Aric Sigman, cercetător la Royal Society of Medicine (Marea Britanie), a sta mult timp în grija unui străin reprezintă un factor stresor puternic pentru copilul de sub trei ani.

Întrucât medicii au sesizat o secreţie ridicată de cortizon (hormonul stresului) la copiii lăsaţi în grija unei bone, sau duşi la un centru de zi, Sigman avertizează că permanentizarea unui nivel ridicat al acestui hormon aduce, pe termen lung, o paletă întreagă de probleme: de la răceli la boli de inimă, scrie Daily Mail.

Dr Sigman concluzionează că efectele mersului la grădiniţă ar trebui analizate nu prin prisma dreptului femeii la carieră, ci prin prisma unei dezvoltări optime a copilului.

Alţi medici nu împărtăşesc viziunea lui Sigman. Dorothy Bishop, profesor de neuropsihologie compotamentală la Oxford spune că "nu există dovezi că menţinerea unui nivel ridicat de cortizon are efecte negative pe termen lung." Mai mult, Dr Stuart Derbyshire, psiholog la Universitatea din Birmingham susţine că nivelul cortizonului la copiii de grădiniţiă ar putea fi mai ridicat din cauză că aceştia aleargă mai mult.