Khan Academy revoluţionează şcoala secolului 21

209

Atunci când a început să creeze lecţii video pentru nepoata sa din alt oraş, Sal Khan nici măcar nu bănuia că această iniţiativă avea să conducă la apariţia unei academii care să servească unor peste 10 milioane de elevi interesaţi de matematică, ştiinţă, chimie sau istorie.

Însă de la meditaţii online la o academie a fost doar un pas. Primul videoclip postat pe Youtube a strâns 1.000 de vizualizări în prima oră, iar Khan a decis să creeze un proiect mai mare. Aşa a apărut Khan Academy, un site educaţional al cărui slogan promite să-i lase pe toţi „să înveţe aproape orice – gratuit”. Site-ul pune la dispoziţie peste 2.400 de videoclipuri din diferite domenii de studiu, care sunt vizualizate de câteva zeci de mii de ori pe zi via YouTube.

Videoclipurile au o durată ce variază între 7 şi 14 minute. Acestea constau în vocea suprapusă a lui Khan descriind un concept matematic sau explicând cum se rezolvă o problemă şi ajutându-se de desene libere făcute de mână prin intermediul unei tablete de desenat.

În ciuda începutului modest şi a condiţiilor umile în care a luat naştere acest proiect în urmă cu şapte ani, unii dintre fanii săi crede că Sal Khan a dat peste secretul soluţionării mediocrităţii învăţământului clasei de mijloc.

Cel mai important dintre susţinătorii săi este Bill Gates, a cărui fundaţie a investit 1,5 milioane de dolari în site-ul lui Khan. „Eram în căutarea a ceva de acest gen – este foarte important”, spune Gates. Acesta susţine că abordarea lui Khan arată că educaţia poate fi cu adevărat personalizată, fiecare student obţinând ajutor individualizat atunci când e necesar, informează ABC News.

Succesul academiei a inspirat şi pe alţii să aplice aceleaşi principii, chiar şi în afara sferei educaţionale. Un asemenea exemplu este sănătatea, unde unii medici americani au început să creeze propriile videoclipuri Youtube pentru a-i educa pe pacienţi şi pentru a le răspunde la întrebări.