Lecţia valoroasă ce trebuie predată copiilor: Cititul este distractiv

476

Cititul nu este doar o metodă care ajută la dezoltarea unor abilităţi necesare atât la școală, cât și în ascensiunea profesională. Această activitate ajută indivizii să se descopere pe sine și lumea înconjurătoare, iar promovarea experienţelor deosebite ale cititului este esenţială.

Jurnaliștii de la The Atlantic au intervievat 14 elevi de clasa a VIII-a, pasionaţi de lectură, pentru a descoperi și a înţelege care sunt plăcerile pe care cititul le oferă acestora. Ei s-au concentrat asupra cărţilor pe care elevii participanţi le citesc în afara orelor de clasă și care nu intră în programa școlară, ca de exemplu romane de dragoste, de groază sau de ficţiune. Ei au descoperit că „plăcerea cititului nu este întâmplătoare, ci este esenţială”. În urma acestui studiu de mică amploare, copiii au oferit câteva indicii valoroase cu privire la citit:

Lectura dezvăluie cititorului un nou spaţiu de joacă. Una dintre participante, Karen, mărturisea că preferă romanele de ficţiune pentru că îi provoacă imaginaţia și o poartă spre alte tărâmuri. Rebecca povestește că personajele cărţilor „devin un fel de prieteni. Și ești atât de prezent în vieţile lor, încât ei devin un fel de cei mai buni prieteni”.

Cititul te ajută să devii acea persoană în care îţi dorești să te transformi. Helen, o altă participantă la studiu, a explicat modul în care personajele din cărţi te pot inspira să devii mai bun: „Atunci când admiri cu adevărat un erou dintr-o carte (…) devii tot mai mult ca acesta”.

Lectura naște, totodată, o „satisfacţie intelectuală”. Alex, care a participat la studiu, compara cititul cu munca de detectiv. Pentru el, această activitate implică adunarea de informaţii și punerea lor cap la cap, parcurgerea și potrivirea acestora pentru a rezolva enigma.

În urma acestui studiu, jurnaliștii de la The Atlantic prezintă câteva metode prin care elevii pot fi ajutaţi de profesori să descopere plăcerea cititului. Una dintre acestea este oferirea posibilităţii de a-și alege singuri cărţile pe care urmează să le citească. Totodată, profesorii îi pot îndurma pe elevi către o mulţime de alte titluri interesante pe care poate nu le-ar fi descoperit pe cont propriu.

Avem o mulţime de motive să închidem televizorul și să ne delectăm cu o carte bună.