Influenţa negativă a sucurilor și a zahărului asupra rinichilor

186

Consumul a cel puţin două băuturi carbogazoase zilnic mărește riscul dezvoltării disfuncţiilor renale, susţin cercetătorii japonezi, citaţi de Counsel & Heal.

Consumul a cel puţin două doze de băuturi carbogazoase zilnic mărește riscul dezvoltării disfuncţiilor renale, susţin cercetătorii japonezi, citaţi de Counsel & Heal.

La studiu, efectuat de oamenii de știinţă de la Osaka University Graduate School of Medicine, au participat aproximativ 8.000 de angajaţi ai universităţii, care nu prezentau disfuncţii ale rinichilor. Aceștia au fost împărţiţi în trei grupe, în funcţie de cantitatea de sucuri consumate pe zi: cei care nu consumau astfel de băuturi (3.579 voluntari), cei care consumau un suc pe zi (3.055 voluntari) și cei care consumau două băuturi carbogazoase zilnic (1.342).

Testele efectuate după trei ani de la începerea experimentului au arătat că cei mai mulţi indivizi care au prezentat proteine în urină (proteinurie), simptom al apariţiei unor disfuncţii renale, s-au numărat printre cei care au consumat două sucuri în fiecare zi, circa 10,7% dintre voluntarii din acest grup. Numai 8,9 dintre cei care au băut zilnic un suc pe zi și 8,4 care nu au consumat astfel de băuturi, au dezvoltat proteinurie.

De asemenea, un studiu pe șoareci de laborator, efectuat de experţii de la Universitatea Case Western Reserve, a arătat că fructoza consumată de animale a condus la creșterea cantităţii de sare absorbite de rinichi, lucru care poate crește riscul dezvoltării disfuncţiilor renale, a obezităţii, a diabetului sau hipertensiunii. Fenomenul apare deoarece fructoza a crescut sensibilitatea rinichilor la proteina angiostein II, care joacă un rol important în reglementarea cantităţii de sare.

O altă cercetare, efectuată de experţii de la Catholic University of the Sacred Heart of Rome, a arătat că persoanele care consumă în fiecare zi o băutură carbogazoasă dulce au un risc cu 23% mai mare de a dezvolta pietre la rinichi, în raport cei care consumă sucuri cel mult o dată pe săptămână, punctează Counsel & Heal.