Mită la Bacalaureat

49

În ultimii ani, examenul de Bacalaureat a devenit un fel de telenovelă, iar episoadele din fiecare an sunt din ce în ce mai dramatice. Anul acesta drama s-a învârtit în jurul schemelor de fraudare puse la cale de către părinţi, elevi și profesori, în ceea ce a devenit un Bac penal.

Copiuţe, foi cu rezolvarea subiectelor, profesoare cu mita în sutiene și alte lucruri de acest gen au ţinut prima pagină a ziarelor în ultima săptămână. Cel mai mare scandal legat de fraudarea Bacului s-a iscat la liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitală. Imediat după susţinerea probei scrise la Limba și literatura română, anchetatorii au găsit fiţuici la mai mulţi elevi, cadouri date ca mită, iar o parte dintre cadrele didactice au fost găsite cu șpaga ascunsă în lenjeria intimă. Se pare că în momentul desfășurării examenului, în liceu se afla și un grup de persoane care rezolvau subiectele, iar profesorii primeau între 150 și 300 de lei pentru a le da elevilor rezolvările. Directoarea liceului, Costica Varzaru, a fost reţinută și audiată de procurori la Poliţia Capitalei, fiind suspectată de fapte de corupţie. Alţi 32 de profesori și 5 membri ai Comisiei de Supraveghere a examenului au fost audiaţi. Scandalul s-a transformat într-un adevărat circ vineri, când părinţii au sărit în apărarea elevilor pentru care poliţia sosise cu 2 autocare pentru a-i duce direct de la examen la audieri. Victor Ponta a criticat public acţiunea anchetatorilor, motiv pentru care procurorul de caz a renunţat la audierea tinerilor în cursul zilei de vineri, urmând a fi citaţi în această săptămână. Este foarte probabil ca acest dosar de corupţie să se destrame, din moment ce anchetatorii au mita și mituiţii, dar nu și pe mituitori, elevi și părinţi cu musca pe căciulă, care au avut timp un weekend întreg să își pună la punct poveștile despre cum au dat bani pentru sucuri și fursecuri.

Dar chiar și cu toate aceste scheme care în mod sigur au funcţionat în anumite licee, procentul de promovabilitate la nivel naţional este de 55,65%, a anunţat ministerul Educaţiei. Ceea ce înseamnă că aproape jumătate dintre elevi au luat sub 5 la cel puţin o materie. Procentele de promovare au scăzut în 2011, odată cu introducerea sistemului de supraveghere în şcoli, în 2012 au atins un adevărat record naţional de 44,4%, iar acum au mai crescut puţin și datorită milostiveniei celor care au alcătuit probe mai ușoare ca anul trecut, cel puţin la proba de matematică.

Notele proaste reflectă întreaga societate, nu doar pe elevi, nu doar pe profesori, nu doar pe ministrul Educaţiei. Cum am ajuns aici? Există o mulţime de motive, care merg chiar mai înapoi în timp, când s-a încetăţenit practica atenţiilor pentru profesori. Acum părinţii se plâng că dacă nu dau cadouri profesorilor, copiii lor sunt discriminaţi. Alţi părinţi nu dau doi bani pe școală sau pe Bacalaureat și nu vor decât să își știe copiii cu diploma în buzunar. Iar pentru asta plătesc oricui, oricât. Și nu este neapărat vina lor că gândesc astfel, când conform noului sistem nu mai contează decât să treci Bacalaureatul, nu contează și media. Iar dacă până la urmă Bacul a devenit un examen atât de nesemnificativ pentru viitorul student, este paradoxal că se ajunge la asemenea tertipuri și scandaluri și că este cel mai important eveniment din an pentru sistemul de învăţământ. Mai marii societăţii noastre oferă și ei un exemplu în această privinţă, fie că este vorba despre premierul Ponta, în cazul căruia procurorii de la Parchetul General au respins contestaţia depusă cu privire la rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale în dosarul în care este acuzat de plagiat, fie că este vorba de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, care are probleme la CV.

Toţi acești factori care au jucat în schemele de fraudare, părinţi, elevi, profesori și cei care au sărit în apărarea lor, s-au comportat ca și cum lumea s-ar încheia după această generaţie și nu vor mai exista consecinţe pentru comportamentul iresponsabil. Cum vor deveni acești elevi care au fraudat Bacul, salariaţi responsabili, competenţi, formaţi profesional, care să plătească pentru pensiile părinţilor lor și profesorilor lor? Cum sunt pregătiţi acești elevi și la școală cât și acasă, așa va fi pregătită și economia României să se susţină singură.