Moscova-Dubai-Berlin: următoarele centre educaţionale ale lumii

18

Experţii din educaţie, prezenţi la Forumul Gaidar din Moscova, au sugerat că Rusia va deveni centrul educaţional al Europei de Est, împreună cu Dubai pentru Orientul Mijlociu şi Berlin pentru Europa de Vest.

Previziunile se bazează pe amploarea tot mai mare pe care au luat-o cursurile de administrarea afacerilor, în special la nivel de masterat, în ţările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud).

Potrivit clasamentului global al interesului pentru aceste programe de master, realizat de ziarul Financial Times, în prezent există câteva centre educaţionale semnificative: Londra, Boston, Singapore, Madrid şi Hong Kong. Decanul Universităţii IE din Spania, Santiago Iñiguez, consideră însă că Moscova, Dubai şi Berlin se vor adăuga acestei liste în curând.

Explicaţia este interesul tot mai mare al studenţilor din aceste oraşe pentru domeniul administrării afacerilor. În 2000, cursurile din ţările BRICS alcătuiau doar 8% din totalul examenelor pentru testul GMAT (Graduate Management Admission Test). În 2012, procentul s-a ridicat la 33%, semnul unui interes foarte crescut pentru acest domeniu. În plus, 95% dintre testele promovate de locuitorii grupului BRICS sunt date de chinezi şi indieni.

Preşedintele Asociaţiei Masterelor de Administrarea Afacerilor din Marea Britanie, Sir Paul Judge, a explicat că studenţii din ţările emergente nu sunt interesaţi de programe generale de master, ci de programe specifice, precum antreprenoriat, afaceri de familie, corporaţii şi marketing.