Răspunsul românilor pentru „Nu veniţi în Anglia!”

215

„Aici se vorbește engleza mai bine decât oriunde ai fost tu în Franţa. Poată că nu ne-or plăcea englezii, dar ţie sigur ţi-ar plăcea în România. Nu vrei să vii să ne vizitezi?". Acesta este textul unuia dintre afișele publicitate de Gândul, în replică la o campanie lansată de ziarul The Guardian.

Publicaţia britanică și-a invitat cititorii să pună în practică propunerea guvernului Marii Britanii de a orchestra o campanie menită să taie avântul românilor și bulgarilor care și-ar dori să emigreze odată cu eliminarea restricţiilor de tranzit.

În replică, ziarul Gândul a lansat o provocare pe același subiect, de data aceasta adresată românilor. În paralel, ziarul românesc a creat și o pagină de Facebook care să se ocupe de viralizarea campaniei.

 

Cu câteva zile în urmă, guvernul britanic a anunţat că ia în considerare desfășurarea unei campanii publicitare negative în România și Bulgaria, pentru a-i descuraja pe posibilii cetăţeni interesaţi să emigreze în Marea Britanie, după anularea restricţiilor.

Planul guvernamental este unul relativ complex. El include nu doar prezentarea dezavantajelor vieţii în Marea Britanie, ci se va concentra și pe îngreunarea accesului imigranţilor din UE la servicii publice sau deportarea imigranţilor care nu reușesc să se integreze pe piata de muncă în trei luni de la sosirea în ţară.