Premieră ecumenică: protestanţii şi catolicii îşi recunosc unii altora botezurile

338

Biserica Catolică din Statele Unite ale Americii a făcut un pas decisiv marţi, pentru îmbunătăţirea relaţiilor ecumenice cu un grup de confesiuni protestante: cele două părţi au anunţat că intenţionează să semneze un acord prin care să-şi recunoască oficial, în premieră, botezurile unii altora.

Confesiunile protestante care vor semna acordul sunt Biserica Prezbiteriană, Biserica Creştină Reformată din America de Nord şi Biserica Unită a lui Christos. Acordul, numit „Acord comun de recunoaştere mutuală a botezului" va fi semnat într-o ceremonie ce va avea loc în Texas, în timpul întâlnirii naţionale a reprezentanţilor bisericilor creştine din America.

În prezent, bisericile protestante enumerate mai sus recunosc botezurile efectuate în Biserica Catolică. În schimb, de la Conciliul Vatican II până în prezent, catolicii nu au recunoscut decât botezurile din cadrul unora dintre pricipalele confesiuni creştine. De aceea, acordul reprezintă o premieră pentru Biserica Catolică din SUA, raportează Huffington Post.

Discuţia, care durează de şapte ani, a concluzionat că Biserica Catolică recunoaşte botezurile efectuate o singură dată, de un preot sau pastor hirotonit, în apă curgătoare şi folosind expresia biblică „în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh".