„Nu lăsa pe nimeni niciodată să-ţi spună că nu poţi face un anumit lucru”, spunea Griffin Furlong, un adolescent care a locuit în adăposturi pentru oamenii străzii și care va ţine discursul de absolvire a liceului, o onoare pentru elevii americani.

„Nu renunţa niciodată!” Acesta a fost motto-ul care l-a însoţit pe Griffin prin viaţă, deşi a rămas orfan de mamă de la o vârstă fragedă şi a fost timp de mulţi ani un om al străzii. La tot pasul a întâmpinat oameni care i-au spus că nu poate să facă anumite lucruri şi că nu este destul de inteligent, dar nu s-a lăsat influenţat şi şi-a urmat drumul pentru a ajunge la ţinta sa: absolvirea liceului. Griffin nu a făcut doar asta, ci a și ajuns primul din clasa lui, notează today.com.

Griffin Furlong, în vârstă de 18 ani, a rămas fără mamă de la vârsta de 6 ani, iar de la 7 ani a început să locuiască în adăposturi pentru oamenii străzii. „Am fost nevoit să mă maturizez repede”, mărturisește Griffin. Viaţa l-a trecut prin multe situaţii prin care nu ar trebui să treacă un copil, de la momente în care a răbdat de foame până la cele în care vedea cum tatăl său era bătut.

Niciuna dintre problemele prin care a trecut nu l-a făcut să renunţe la planurile și ţintele lui. Când era mai mic, ceilalţi râdeau de el, dar gândul lui era acela de a obţine cele mai bune note la şcoală. Ştia că sărăcia l-ar putea împiedica să-şi continue studiile şi de aceea ambiţia de a fi cel mai bun şi de a obţine o bursă era şi mai mare. În timpul liceului, nu a lipsit nicio zi de la școală. Acum, după ce a absolvit, va urma studiile universitare pentru a deveni inginer. Recent, a primit și bursa pe care o aștepta pentru cazare şi studii, iar prietenii strâng bani pentru el prin intermediul site-ului GoFundMe, prin care deja s-au strâns mai bine de 24.000 de dolari.

Există mulţi copii care, deşi nu au aceeaşi soartă pe care a avut-o Griffin, nu au dorinţa şi ambiţia de a studia şi abandonează şcoala. În ultimii ani, în România, abandonul şcolar este în creştere. Un raport realizat de experţi români cu susţinerea UNICEF România relevă faptul că acesta afectează în special patru categorii de copii: pe cei de etnie romă, cei săraci, cei din mediul rural şi cei cu dizabilităţi.

Se pare că unul dintre cele mai importante motive ale abandonului şcolar este sărăcia, accentuată tot mai mult de criza economică. Celelalte motive ar putea fi modelul educaţional oferit de părinţi, de fraţi, dezorganizarea familiei, implicarea în activităţi aflate la limita legii, intrarea pe piaţa muncii sau încrederea scăzută în educaţie. Povești ca a lui Griffin demonstrează însă că cei care capătă încredere în capacitatea educaţiei de a transforma vieţile  vor găsi și mijloacele de a depăși toate aceste obstacole.