Studiu: Înjurăturile de la TV instigă copiii la violenţă

88

Un studiu efectuat de o echipă de cercetători britanici de la Brigham Young University, a măsurat impactul pe care limbajul profan îl are asupra dezvoltării copiilor. Adunând date de la 223 de elevi de liceu, oamenii de știinţă au concluzionat că elevii care urmăresc emisiuni în care se folosește un limbaj obscen înjură mai mult decât ceilalţi, scrie Science Daily.

„Per ansamblu efectul este moderat," susţine Sarah Coyne, coordonatoarea studiului publicat în jurnalul Pediatrics. Modelul statistic utilizat de cercetători indică însă mai mult decât o corelare. El arată existenţa unei reacţii în lanţ. Expunerea la un limbaj profan e asociată cu acceptarea și utilizarea înjurăturilor care, la rândul lor, generează agresiune fizică și relaţională.

Brad Bushman, expert în mass media de la Ohio State University, care nu a fost implicat în studiu, este de acord că „această cercetare arată că vulgaritatea nu este inofensivă".

„Copiii expuşi la înjurături în mass-media cred că un asemenea limbaj este „normal", ceea ce le poate reduce inhibiţiile și îi poate încuraja să înjure și ei. În plus, copiii care folosesc vulgarităţi sunt mai predispuși să comită agresiuni împotriva altora. Acestea sunt descoperiri foarte importante pentru părinţi, cadre didactice și pediatri," a declarat specialistul.

Legătura între vulgaritate şi agresiunea adolescenţilor rămâne semnificativă, chiar și atunci când se ia în calcul o posibilă influenţă a portretelor apreciative făcute de mass-media persoanelor violente.

„Vulgaritatea este o etapă," a explicat Coyne. „Nu mergi la un film, asculţi un cuvânt urât și apoi te duci să împuști pe cineva. Însă atunci când tinerii aud și apoi folosesc și ei un limbaj murdar ei înșiși, pornesc pe o pantă către un comportament agresiv."

Din acest punct de vedere, spune Coyne, sistemele de rating au fost avangardiste, prin faptul că au intenţionat să protejeze tinerii de un limbaj vulgar, chiar și în absenţa unui suport știinţific care să motiveze de ce. Însă, adaugă cercetătorul, ar fi nevoie ca părinţii să fie mai conștienţi cu privire la existenţa unui astfel de sistem și pentru jocurile video, mai ales a celor online, care permit interacţiunea utilizatorilor de Internet.

Coyne a avut iniţiativa de a lansa un „Cod de onoare", la care au aderat studenţii BYU, care și-au luat angajamentul să nu folosească un limbaj vulgar.