Scrisul cursiv pierde teren în faţa tastaturii

63

În America lecţiile de învăţarea a scrisului cursiv în clasele primare nu mai sunt obligatorii. Cel mai recent și printre ultimele state americane, Indiana a luat această decizie.

Oficialii au decis să anuleze obligativitatea ca elevii să înveţe să scrie cursiv. În schimb elevii vor trebui să înveţe tehnici de folosire a tastaturii computerului. Responsabilii din educaţie spun că decizia e justificată într-o lume computerizată, iar abilităţile de tastare sunt mult mai folositoare azi decât scrisul de mână.

În America copii învaţă să scrie de mână în jurul vârstei de opt ani. Însă noile standarde aprobate în iunie 2010 și adoptate de aproape toate statele americane nu mai cer ca obligativitate acest lucru. Copiii de la clasa a VI-a în sus vor trebui însă să „demonstreze suficientă îndemânare în abilităţi de tastare pentru a scrie un minim de trei pagini la rând."

În multe școli profesorii au spus că nu este timp suficient la clasă pentru a-i învăţa pe copii și scrisul de mână și cel la tastatură. Oficialii din Indiana au răspuns însă că standardele nu sunt exclusiviste, profesorii putând să-i înveţe pe copii și să scrie de mână, dacă doresc acest lucru.

Cei ce sunt nemulţumiţi de decizie afirmă că scrisul cursiv este vital pentru consolidarea caracterului, pentru formarea stilului personal, pentru dezvoltarea unui mod de gândire și învăţarea literelor și eliminarea greșelilor de scriere. O critică foarte incisivă vine din partea unui părinte din Indiana: „Cum vor ști acești copii să-și facă o semnătură cu numele în clar?"