Șomajul părinţilor scade notele copiilor la școală

112

Pierderea loculului de muncă al unui părinte poate avea un impact negativ semnificativ asupra performanţei copiilor săi la şcoală, potrivit unui studiu iniţiat de către Universitatea din Bristol.

Pentru a susţine această idee, profesorul Paul Gregg a studiat pierderile de locuri de muncă în timpul recesiunii din anii 1980 pentru a evalua impactul şomajului asupra performanţei academice a copiilor. Rezultatele cercetării indică faptul că acei copii ai căror taţi şi-au pierdut locul de muncă au obţinut performanţe mai mici la școală, comparativ cu copii ai căror taţi au rămas în continuare în cadrul forţei de muncă.

Pentru acest studiu au fost selectate 3.051 de persoane care s-au născut într-un interval de o săptămână în luna aprilie a anului 1970 şi ai căror părinţi au fost angajaţi în anul 1980. Cercetatorii au calculat apoi posibilitatea pierderii locului de muncă al tatălui şi au analizat datele în sistemul educaţional pentru a evalua corelaţia dintre pierderea locului de muncă al părinţilor şi rezultatele examenului la vârsta de 10 şi 16 ani.

„Într-un moment de creştere a şomajului, impactul pierderii locurilor de muncă în timpul unei recesiuni asupra rezultatelor generaţiei viitoare este de actualitate. Această cercetare oferă dovezi puternice la nivel internaţional, că acei părinţi care își pierd locuri de muncă au un impact negativ asupra realizării educaţionale a copiilor lor şi asupra începutului experienţei de lucru în Marea Britanie”, afirmă profesorul Paul Gregg, potrivit Telegraph.