Studiu: cititul îmbunătăţeşte funcţiile cognitive ale creierului

340

O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford, SUA, a descoperit că lectura atentă solicită coordonarea mai multor funcţii congnitive şi, în consecinţă, este foarte benefică pentru dezvoltarea creierului.

Subiecţii aleşi pentru studiu au fost rugaţi să citească câteva fragmente din romanele autoarei britanice Jane Austen, în timp ce se aflau într-un aparat RMN. Prima dată, subiecţii au frunzărit romanele şi au lecturat superficial fragmentele dorite. Aparatul a identificat o creştere a irigării cu sânge în zonele responsabile cu plăcerea.

A două oară, subiecţii au fost rugaţi să citească cu atenţie fragmentele de roman, ca şi când s-ar pregăti să dea un examen. Mai mult, la finalul fiecărui capitol, subiecţii au fost rugaţi să scrie un eseu legat de pasajul pe care îl citiseră. De data aceasta, neurologii au constatat folosirea acelor zone cerebrale care sunt responsabile cu atenţia şi concentrarea pe o singură sarcină.

În plus, funcţiile cognitive ale creierului au fost folosite cu atât mai eficient cu cât subiectul era mai ferit de întreruperi.