Cancerul testicular, legat de fumatul de marijuana

336

Cercetătorii de la Universitatea California de Sud, Los Angeles, au realizat un studiu publicat în revista de specialitate Cancer, care susţine ceea ce descoperiseră medicii de mai demult, şi anume că există o legătură clară între consumul de marijuana şi cancerul testicular.

Tinerii bărbaţi care au consumat marijuana în mod recreativ aveau de două ori mai multe şanse să primească diagnosticul de cancer la testicule, decât bărbaţii care nu au consumat niciodată. Cel mai des, consumul de marijuana a fost corelat cu tipul de cancer nonseminom, care se dezvoltă rapid şi cuprinde mai multe tipuri de celule.

„Acesta este al treilea studiu care arată un risc de două ori mai mare de dezvoltare a acestui tip de cancer în rândul fumătorilor de marijuana. Cred că a venit momentul să luăm asta în serios," a declarat Victoria Cortessis de la Universitatea California de Sud, care a condus studiul.

Cortesis şi colegii ei au analizat date de la 163 de bărbaţi tineri care au fost diagnosticaţi cu cancer testicular, comparativ cu 300 de bărbaţi sănătoşi. Dintre cei bolnavi de cancer, 81% fumaseră marijuana, şi doar 70% din celălalt grup. Încă nu se ştie cum influenţează marijuana riscul de a face cancer, şi cercetătorii atrag atenţia că legătura desoperită nu poate fi considerată una cauză-efect, până nu se fac mai multe studii, relatează Reuters.

Efectele marijuaniei asupra stării de sănătate sunt destul de controversate. În mai multe studii clinice, oamenii de ştiinţă au adus o multitudine de dovezi care sugerează că marijuana are capacitatea de a împiedica dezvoltarea cancerului prin inhibarea angiogenezei (formarea de noi celule sanguine care alimentează tumorile) şi răspândirea celulelor canceroase în organism.