Sunt visătorii mai creativi?

13

Iată un scenariu familiar: ești la o ședinţă și realizezi că nu ai auzit nimic din ce s-a vorbit în ultimele minute pentru că te gândeai ce să faci când ajungi acasă, sau citind un articol realizezi că repeţi același paragraf de câteva minute.

Conform oamenilor de știinţă, ne petrecem o mare parte din viaţă visând cu ochii deschiși, cam 50% din fiecare zi mintea noastră o ia pe arătură. Pentru că asta presupune că ne gândim la lucruri care nu sunt direct legate de ceea ce facem pe moment, acest proces cognitiv este considerat o pierdere de vreme și semnalează lipsa capacităţii de control mental.

Acum însă, cercetătorii se gândesc de două ori la impactul pe care îl poate avea asupra organismului. Dr. Jonathan Schooler, de la departamentul de psihologie al Universităţii Santa Barbara, din California, SUA, crede că visatul cu ochii deschiși ajută procese mentale creative.

„Aici este locul unde activităţi precum rezolvarea problemelor, creativitatea, planificarea viitorului, vederea în perspectivă găsesc spaţiu să existe", spune Kaufman. De aceea, el crede că se pot obţine mari beneficii atunci când li se permite angajaţilor să își ia timp să reflecteze asupra unei probleme, sau să se deconecteze complet de ea, pentru a reveni mai târziu, scrie CNN.