SUA: Salmonella, insecte, excremente și păr găsite în mirodenii consumate frecvent

177

Peste 80 de tipuri de salmonella au fost descoperite în condimente consumate frecvent, testate în perioada 2007-2010, avertizează experţii de la Administraţia americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) într-un raport publicat săptămâna aceasta, scrie Associated Press.

Mirodeniile au fost și produsele cu cel mai mare risc de contaminare cu salmonella, dublu faţă de alte alimente. Pe parcursul celor trei ani, circa 749 de nave care transportau condimente au primit interzicere de a intra pe teritoriul SUA pe fondul contaminării cu această bacterie. Alte peste 200 de transporturi au fost refuzate deoarece conţineau insecte, excremente, păr și alte materiale pe care FDA le numește „mizerii". Multe dintre condimente erau transportate din India, Mexic, Thailanda și Vietnam.

O parte din mirodeniile contaminate a fost fie gătită, fie tratată pentru eliminarea posibililor patogeni, astfel încât riscul prezenţei salmonellei a fost cel mai probabil distrus.

Cercetătorii notează în studiu că astfel de probleme apar adesea pe fondul condiţiilor igienice, precum lipsa unor măsuri de distrugere a potenţialilor agenţi patogeni sau nereușita limitării accesului animalelor și insectelor la alimente. De exemplu, riscul de contaminare poate crește în cazul fermelor foarte mici unde aratul este efectuat cu ajutorul animalelor, recoltarea acestora este realizată manual de către agricultori, iar plantele sunt uscate în aer liber, precizează raportul.

Cu toate acestea, Michael Taylor, comisar adjunt pentru produse alimentare la FDA, a declarat că organizaţia recomandă oamenilor să consume în continuare condimente, subliniind că riscul de contaminare cu bacterii este micșorat considerabil dacă mirodeniile sunt adăugate înainte ca alimentele să fie preparate.