SUA ridică nivelul de alertă în apropiere de 9/11

30

Statele Unite ale Americii au ridicat nivelul de alertă la bazele militare în apropierea împlinirii a 10 ani de la atacurile din 11 septembrie 2001. Măsura vine pe fondul raportării unor „hibe și slăbiciuni" în aparatul naţional de securitate.

Pentagonul a declinat divulgarea detaliilor privitoare la modul în care noul nivel de securitate va cere schimbări în operaţiunile bazelor continentale. Conform purtătorului de cuvânt al Pentagonului, majoritatea bazelor din afara SUA operau deja pe un nivel de securitate ridicat.

Măsura luată a fost justificată ca una „prudentă și de precauţie", și nu ca răspuns la vreo ameninţare specifică. În urma uciderii lui Osama bin Laden, americanii au intrat în posesia mai multor documente ale fostului lider terorist. Conform acestora Al Qaeda plănuia o nouă serie de atacuri asupra intereselor SUA la împlinirea a 10 ani de la 9/11. Ca atare Pentagonul a menţionat faptul că ocazia de anul acesta „a fost menţionată în documentele confiscate", fără a avea dovezi conform cărora noi atacuri ar fi depășit faza de planificare.

 John Brennan, consilierul principal al lui Obama pe probleme de antiterorism, a avertizat ieri că SUA trebuie să menţină vigilenţa și măsurile de securitate pentru că, în ciuda morţii lui bin Laden, „Al Qaeda este încă activă".

Ministerul de externe a emis din data de 2 septembrie o alertă care îi vizează pe toţi americanii aflaţi în afara graniţelor ţării în interes de serviciu sau ca turiști. Alerta expiră pe 2 ianuarie 2012. Secretarul DSI Janet Napolitano a spus că „nu avem nicio informaţie specifică sau convingătoare cu privire la planificarea unor atacuri ale Al Qaeda sau ale afiliaţilor săi. Dar rămânem într-o stare alertă de vigilenţă iar măsurile de securitate sunt active pentru a detecta și a preveni atacurile împotriva SUA în cazul în care acestea ar apărea."

Un raport oficial citat de AFP și emis miercuri, 7 septembrie, apreciază eforturile depuse de Departamentul de Securitate Internă, înfiinţat după 9/11. Raportul consideră însă că măsurile de securitate de la aeroporturi nu se ridică încă la standardul care să garanteze securitatea.

„Rămâne o lucrare pentru Departamentul de Securitate Internă să rezolve hibele și slăbiciunile", se arată în raportul emis de Government Accountability Office. Una dintre vulnerabilităţile majore este văzută în zona transporturilor cargo dar și a bagajelor pasagerilor.

Deși în ultimii 10 ani niciun alt atac terorist nu a mai avut loc pe teritoriul SUA, organizatorii tuturor ceremoniilor de comemorare vor pune un accent deosebit pe securitatea participanţilor.

În urma atacurilor de la 11 septembrie au murit 2.977 de persoane. În atacurile de la WTC din New York au murit 2.753, în atacul de la Pentagon din Washington au murit 184 iar în prăbușirea din Pennsylvania 30 de persoane.