Ultima modă în şcolile din Brazilia: uniforma cu microcip

788

Guvernul brazilian a investit 670.000 de dolari (aproximativ 500.000 de euro) într-un program de securitate care presupune fixarea de microcipuri în uniformele a 20.000 de elevi din oraşul Vitoria da Conquista.

Microcipurile, asemănătoare celor folosite pentru identificarea şi monitorizarea animalelor de companie, sunt de mărimea unui bob de orez şi emit unde radio către un computer atunci când elevul intră în perimetrul şcolii. Dacă elevul nu ajunge la şcoală timp de 20 de minute de la începerea orelor, părintele primeşte un sms pe telefon, care spune: „Copilul dumneavoastră nu a ajuns încă la şcoală”.

Directorii celor 213 şcoli primare şi gimnaziale au luat această decizie din cauza numeroaselor absenţe în rândul elevilor cu vârste cuprinse între 4 şi 14 ani. 20.000 de elevi poartă de săptămâna trecută aceste uniforme cu cip, iar până în 2013, alţi 23.000 de elevi vor purta aceleaşi uniforme, relatează Associated Press.

Deşi sistemul de securitate cu microcipuri a fost promovat ca un mijloc de a informa părinţii în cazul în care copiii lor nu merg la şcoală, criticii comentează că utilizarea pe scară largă a acestor dispozitive şi informaţiile pe care le pot colecta poate fi un fapt foarte îngrijorător. Criticii susţin că acesta este doar un pretext pentru creşterea controlului şi supravegherii în numele securităţii.

Cu toate că uniformele cu microcipuri sunt o noutate în America de Sud, aceasta nu este prima dată când se folosesc asemenea metode de securitate. În 2005, elevii japonezi au primit uniforme cu GPS care conţineau şi un buton de panică pe care elevii îl puteau apăsa în caz de pericol.