VIDEO: La 17 ani, pianul a inspirat-o să inventeze un detector de mine

84

Faceţi cunoştinţă cu Marian Bechtel. Are 17 ani, este elevă la un liceu din Pennsylvania, SUA, dar este şi pianistă, om de ştiinţă, pasionată activistă anti-razboi şi finalistă a competiţiei Intel Talent Search 2012.

Bechtel a inventat un dispozitiv low-cost care poate acţiona ca un prototip pentru un nou tip de detectoare de mine. Folosind undele de sunet pentru a determina locaţia explozibililor, dispozitivul este un detector de metale standard, echipat cu microfoane şi un vibrator seismic.

Ideea i-a venit atunci când a observat că anumite note cântate la pian făceau să vibreze corzile unui banjo din apropiere. Aşa că a decis să investigheze dacă acelaşi principiu poate fi aplicat pentru detectarea minelor în zonele de război.

Proiectul ei a fost inspirat, de asemenea, de munca părinţilor ei în geologie. „Cu ani în urmă au ajuns în legătură cu un grup internaţional de oameni de ştiinţă care lucrează la un proiect numit RASCAN, în scopul dezvoltării unui dispozitiv radar holografic pentru a detecta minele de teren”, a declarat Bechtel pentru MSNBC.

„Am cunoscut toţi aceşti oameni de ştiinţă şi am vorbit cu ei despre activitatea lor şi problema minelor de teren. Am fost cu adevărat atinsă şi inspirată de ceea ce aveau de spus."

Deşi nu a câştigat, Bechtel a fost printre finaliştii competiţiei de ştiinţă Intel Talent Search 2012. Nithin Tumma, de 17 ani, a câştigat marele premiu de 100.000 de dolari, pentru cercetarea sa de pionierat în domeniul cancerului de sân.