Eurostat: Unul din patru tineri români este şomer

11

Unul din patru tineri români, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 ani, este şomer,  potrivit datelor prezentate miercuri de Eurostat.

Astfel, media pe ţară este de 23,7% din totalul tinerilor, dar procentele variază între 36% în regiunea centrală a ţării (judeţele Alba, Mureş, Sibiu, Braşov, Harghita şi Covasna) la 11,9% în Nord-Est (judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui). Zona Bucureşti-Ilfov înregistrează procente puţin sub media naţională, cu o cotă de 22,2%.

Rata naţională a şomajului în rândul tinerilor este puţin mai mare decât media Uniunii Europene, de 21,4%. În regiunile Europei Centrale şi de Est, cel mai mare procent de şomaj în rândul tinerilor se înregistrează în Croaţia cu 36,1%, urmată de Slovacia (33%) şi ţările baltice (aproximativ 30%).

În ceea ce prive;te şomajul pe termen lung (persoanele care nu au un loc de muncă de peste 12 luni), zona Bucureşti-Ilfov are una dintre cele mai reduse rate a şomajului din UE, de 5,3%, în comparaţie cu media UE de 43,1%.

În mai 2011, şomajul a atins cote istorice în UE şi în zona euro, de 10,3%, respectiv 11,1%, pe fondul crizei datoriilor de stat, cu o economie în pragul recesiunii. România s-a aflat în jumătatea inferioară a clasamentului, cu un şomaj de 7,7%. Cele mai grave situaţii se găsesc în Spania, cu un şomaj general de peste 24%, şi Grecia – aproape 22%.