Eurostat: Unul din patru tineri români este şomer

9

Unul din patru tineri români, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 ani, este şomer,  potrivit datelor prezentate miercuri de Eurostat.

Astfel, media pe ţară este de 23,7% din totalul tinerilor, dar procentele variază între 36% în regiunea centrală a ţării (judeţele Alba, Mureş, Sibiu, Braşov, Harghita şi Covasna) la 11,9% în Nord-Est (judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui). Zona Bucureşti-Ilfov înregistrează procente puţin sub media naţională, cu o cotă de 22,2%.

Rata naţională a şomajului în rândul tinerilor este puţin mai mare decât media Uniunii Europene, de 21,4%. În regiunile Europei Centrale şi de Est, cel mai mare procent de şomaj în rândul tinerilor se înregistrează în Croaţia cu 36,1%, urmată de Slovacia (33%) şi ţările baltice (aproximativ 30%).

În ceea ce prive;te şomajul pe termen lung (persoanele care nu au un loc de muncă de peste 12 luni), zona Bucureşti-Ilfov are una dintre cele mai reduse rate a şomajului din UE, de 5,3%, în comparaţie cu media UE de 43,1%.

În mai 2011, şomajul a atins cote istorice în UE şi în zona euro, de 10,3%, respectiv 11,1%, pe fondul crizei datoriilor de stat, cu o economie în pragul recesiunii. România s-a aflat în jumătatea inferioară a clasamentului, cu un şomaj de 7,7%. Cele mai grave situaţii se găsesc în Spania, cu un şomaj general de peste 24%, şi Grecia – aproape 22%.