15 ţări interzic femeilor să muncească fără acordul soţului

171

Dintre 143 de ţări analizate, 15 le interzic femeilor să lucreze dacă nu au acordul soţului, arată un raport al Băncii Mondiale, citat de AFP.

Printre ţările care oferă bărbatului dreptul de a decide dacă soţia sa poate accepta un loc de muncă se numără Iran, Siria, Bolivia sau Gabon. De asemenea, în 79 de ţări există restricţii cu privire la meseriile pe care femeile le pot practica. De exemplu, Rusia interzice persoanelor de sex feminin să muncească în peste 450 de domenii, printre care se numără șofer de camion agricol, mecanici de trenuri de marfă sau muncitor în industria de prelucrare a lemnului.

În 29 de ţări, printre care se numără și Arabia Saudită, Honduras și Senegal, legea oferă bărbatului, care este „capul familiei”, puterea de a lua anumite decizii importante, precum deschiderea conturilor bancare, obţinerea pașapoartelor sau chiar locul unde familia va locui.

Raportul Women, Business and the Law 2014 precizează că cele mai drastice restricţii cu privire la dreptul de muncă al femeilor sunt întâlnite în Europa de Est și în Asia Centrală.

În ceea ce privește ţările dezvoltate din Vest, acestea au înregistrat progrese lente. De exemplu, abia în 1981 femeile din Spania au primit dreptul de a intenta un proces în nume propriu, fără a primi acordul soţului. Începând cu 1984, de același drept au putut beneficia și femeile din Elveţia.

Cu toate acestea, Jim Yong Kim, președintele Băncii Mondiale, preciza în prefaţa raportului că „numeroase societăţi au înregistrat progrese, angajându-se gradual să elimine formele persistente de discriminare împotriva femeilor”. El atrage atenţia însă că nevoia de schimbare persistă. În doi ani, în 44 de ţări au fost produse 44 de modificări legislative care au încurajat egalitatea între sexe. De exemplu, din acest an, femeile din Coasta de Fildeș au dreptul de a munci și fără acordul soţului.

Pe de altă parte, situaţia problematică actuală din Egipt și creșterea puterii politice a forţelor islamice au condus la eliminarea garanţiilor constituţionale împotriva discriminării de gen.